szolgáltatásszünet

2019.06.26. 16:00

Már csak néhány nap a szolgáltatásszünet

Idén is csak rövid időre kell nélkülözni a meleg vizet, ígérik a szolgáltatók.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Évtizedekkel ezelőtt több hétig nem volt meleg víz a nyári időszakban, ekkor végezték el a szolgáltatók a távhővezetékeken és hőközpontokban szükséges javításokat, felújításokat. Körképünkből kiderült, ez ma már a megyénkbeli szolgáltatóknál csupán néhány nap.

Miskolc avasi és belvárosi városrészeiben például idén csak kedden kezdődött, csütörtökön pedig véget is ér a nagy nyári karbantartás, Diósgyőrben és a Bulgárföldön pedig csak június 27-én nem lesz meleg víz.

Néhány órás leállás

„A városrészeket érintő karbantartási időpontokon kívül egyes hőközpontoknál vagy kisebb ellátási területen lehet néhány órás szolgáltatási szünettel járó karbantartás, melyről a MIHŐ Kft. külön tájékoztatja az érintett lakókat” – írta közleményében a polgármesteri hivatal.

A távhőszolgáltató lapunkon keresztül is felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a rendszer nyári karbantartása idején a melegvíz-csapokból hideg víz folyik, amelyet a melegvíz-mérő óra megmér, ez felesleges költséget okoz. Ennek elkerülése érdekében azt javasolják, hogy a melegvíz-csapokat ne használják a karbantartási időszakban.

Hasonló a helyzet

– Mivel a lakóépületek belső fűtési rendszerében a munkálatok alatt is víz van, a radiátorcserét csak a MIHŐ-vel egyeztetve, a fűtési csövek ürítését követően lehet elvégezni – hangsúlyozták.

Nemcsak Miskolcon gyorsult fel ez a művelet, hasonló a helyzet a megye nagyobb városaiban. Tiszaújvárosban például összesen három alkalommal kell nélkülözni rövid időszakokra a meleg vizet, akkor is csak azokon a területeken, amelyeket érint a karbantartás, felújítás.

– Ebből két leállás már meg is volt, a harmadik pedig július 2. és 4. között lesz, amikor egy úgynevezett primer gerincvezetéket cserélünk majd, de ez is csak lokálisan okoz majd szolgáltatáskiesést – mondta a TiszaSzolg 2004. Kft. műszaki és szolgáltatási vezetője.

Nagy Gábor kiemelte, a cég évek óta nagy hangsúlyt fektet a távhőrendszer korszerűsítésére.

„A Kazincbarcikán szolgál­tató Barcika Szolg Kft. is csak rövid leállást tervez, mely az egész város távhőszolgál­ta­tását érinti”. Balla Zoltán energetikai igazgató azt mondta, a munkákat előreláthatólag augusztus 12-én és 13-án végzik el, és a leállást a várost ellátó fűtőerőmű karbantartásának idejére időzítették.

Kisebb munkák

– Miskolchoz hasonlóan Barcikán is előfordulhatnak kisebb munkák egy-egy hőközpontban, illetve vezetékszakaszon, melyek rövidebb szolgáltatáskiesést okoznak, de ezekről előre értesítjük majd a felhasználókat – tette hozzá.

Ózdon is lesz karbantartás, augusztus utolsó hetében, 26-ától 30-áig. Halász Sándor, az Ózdi Távhő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, elsősorban az alapkarbantartásokat végzik el, ami ahhoz szükséges, hogy biztonságosan tudják üzemeltetni a távfűtési rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában