folyamatos harc

2019.06.26. 11:30

Irtás után is sok a szúnyog, folytatás a következő héten

Megyénkben elsőként a Tisza-tó környékén folytatja a szúnyog­irtást a katasztrófa­védelem.

Tajthy Ákos

Felszállásra kész volt a szúnyoggyérítő repülő egy héttel ezelőtt. Mikor irtanak legközelebb?

Fotó: Kozma István

Hiába volt egy héttel ezelőtt szúnyogirtás, olyan, mintha nem is lett volna – jelezte olvasónk. Megjegyezte, ugyanúgy nem tud kimenni az utcára esténként anélkül, hogy ne csipkednék össze a vérszívók, mint a szúnyoggyérítés előtti időszakban. Kérdezi, lesz-e újabb irtás, s ha igen, akkor mikorra várható?

Megkérdeztük, megtudtuk: elsőként a Tisza-tó környékén folytatja az irtást a katasztrófavédelem.

Pluszforrás lesz

– Minden eddiginél több szúnyogirtás lesz a következő hetekben – jelentette be Gulyás Gergely a múlt heti Kormányinfón, hogy a kormány pluszforrást biztosít a szúnyogállomány gyérítésére.

A munka a napokban elkezdődött, ezt írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF): csak ezen a héten 471 településen és 8 budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron permeteznek, illetve biológiai módszerrel is csökkentik a lárvák számát.

Az OKF szerint országszerte rovarszakértők vizsgálják, hogy hol a legtöbb a vérszívó rovar, és a katasztrófavédelem által irányított szúnyog­gyérítés ott lesz, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom.

Kéri a települések vezetőit

– Borsod-Abaúj-Zemplén me­gyében ezen a héten a Tisza-tó környékén, Ároktőn, Tiszakesziben, Borsodivánkán, Négyesen, Tiszabábolnában, Tiszadorogmán és Tiszavalkon végeznek szúnyoggyérítést a munkatársaink – sorolta lapunk kérdésére Mukics Dániel, az OKF szóvivője. Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán a heti programok menüpontnál. Az érintett települések ezenkívül egyedi értesítést kapnak a kijelölt időpontokról. (http://www.katasztrofavedelem.hu) A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést az önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére.

Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő közleményében tudatta: egyeztetett a katasztrófavédelem országos és megyei vezetőjével, azt mondták, a munka folytatódik, viszont annak hatékonyságát növelheti, ha az önkormányzatok a korábbi gyakorlatnak megfelelően szintén végeztetnek önköltségen légi és földi szúnyog­gyérítést.

– Arra kérem a település­vezetőket, hogy ennek függvényében intézkedjenek – írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában