Villámárvíz

2019.06.28. 13:30

„Ilyet még soha nem mértek”

Bőven van mit helyreállítani a villámárvíz sújtotta kis településen.

Tajthy Ákos

Lukács László mutatja a legutóbbi villámárvíz szintjét

Fotó: Bujdos Tibor

Tükörsima úton tartunk Tardona irányából Dédestapolcsány felé. Fotóriporter kollégám meg is jegyzi: ha nem lenne itt-ott leszakadva az út széle, szinte semmi sem jelezné, hogy ezen a környéken az elmúlt időszakban több villámárvíz is pusztított.

Ahogyan arról annak idején részletesen is beszámoltunk, még az öregebbek sem emlékeztek olyan özönvízre, amilyen május 29-én pusztított a Bán-völgyi kis településen. Dédestapolcsányban akkor huszonnégy óra alatt 141,2 milliméter csapadék esett, ezzel új rekordot beállítva, hiszen 1998-ban ugyanezen a napon Dobogókőn „csak” 84,1 millimétert mértek.

– Hozzászoktunk már ahhoz, hogy tízévente tavasszal vagy nyáron „kijön az utcára” a Bán-patak, viszont most kilenc év alatt háromszor, 2010-ben, 2018-ban és idén is villám­ár tört a településre – kezdi Lukács László polgármester, miközben a megroggyant öreg hidat és az új aszfaltrétegtől megfosztott utat mutatja.

Az eddigi legnagyobb

A patak normál vízszintje tizenhárom–húsz centi között mozog, de nagy szárazság idején volt már olyan is, hogy mindössze egycentis kis ér csörgedezett a mederben. „Ehhez képest 2010-ben kétméteres, május végén pedig még annál is nagyobb, kétszáztizennyolc centis volt az ár. Ilyet eddig még soha nem mértek.”

 

A villámár ráadásul hihetetlenül gyorsan csapott le Dédestapolcsányra, az embereknek felkészülni sem volt idejük, éppen ezért olyan házakat, pincéket is elöntött a víz, melyeket korábban sosem, vagy legalábbis nem ilyen mértékben.

A polgármester emlékei szerint éppen vendégeket kísért ki a hivatalból, amikor eleredt az eső, és tíz perccel később pedig, mikor egy telefonhívást követően útnak indult ellen­őrizni az aktuális helyzetet, már bokáig érő vízben jutott el az autójáig.

Víz mindenhol

– Körbementem a falun, és ekkor már azt tapasztaltam, hogy mindenhonnan felénk ömlött a víz. Utólag már tudjuk, hogy a rendkívüli helyzetet az okozta, hogy a település és a Bükk felett egyszerre szakadt le az ég – meséli Lukács László, majd hozzáteszi: amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tovább is állt az ár.

A helyiek napokig takarították a hordalékot, bár a munkában cégek és karitatív szervezetek is segítettek. Az utcán kérdezősködve megtudjuk, a helyiek most is tartanak attól, hogy a május 29-i villámár megismétlődik.

Az áradás miatt a már emlegetett hídon és a kapcsolódó úton kívül még két utca burkolata sérült meg, az egyiket éppen tavaly állították helyre. Egy zúzottköves útról pedig a felső réteget mosta le a víz – ez most a vízelvezető árkokban és átereszekben „csücsül”. A vis major bizottság éppen a napokban mérte fel a mostani károkat, most a várakozás időszaka jön.

Napokig takarítottak

– Az épületekben szerencsére nem keletkeztek túl nagy károk, egy épületet viszont le kell sajnos bontani. A tulajdonoson azzal próbálunk segíteni, hogy megvásároltuk az ingatlant, illetve a megyei önkormányzattól is kértünk segítséget – hangsúlyozza Lukács László.

Eközben a Panda büfé elé érünk. Tulajdonosát, Rózsika nénit unokájával együtt az áradáskor szintén ki kellett költöztetni otthonából. Ma már újra nyitva a büfé, és a házban is tiszta függöny leng az ablakban.

Szeretnénk megtudni, hogy élte meg az egészet Rózsika néni, de a büfénél az ablakban csak egy cetli fogad: az idősek otthonában van, dél körül érkezik. A polgármester megnyugtat, ez teljesen normális hétköznap délelőtt. Dédestapolcsányban a dolgok visszatértek a normál kerékvágásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában