szúnyogok

2019.06.18. 14:00

Házi praktikákkal is próbálkozhatunk a szúnyogok elleni kemény harcban

Lapos a pénztárcánk? Irtózunk a vegyszerektől? Mégis távol tarthatjuk a vérszívókat.

Hajdu Mariann

Testünk tele van hol apró, hol nagyobb hólyagocskákkal: az undok vérszívók harapásának nyomaival

Fotó: Ádám János

Ki nem forgolódott már fél éjszakán át, mert meghallotta azt az undok, semmivel össze nem téveszthető döngicsélést, ami egy vagy több vérszívótól származik? De akit ez hidegen hagy (legtöbbször a szenvedő alvótársa ilyen), annak is elege van már abból, hogy (nem csak) alkonyatkor nem tehet meg öt lépést sem úgy a szabad levegőn, hogy utána ne viszketne ezer helyen, és ne növesztene apró vagy nagyobb göböcskéket a testén. Az éhes szúnyogok táplálkozásának nyomait.

Felvásároljuk a riasztókat

A ma embere megrohamozza ilyenkor a nagyobb áruházakat és elkezdi felvásárolni a szúnyogriasztókat. Van számtalan fajta, már ha marad még neki a kínálatból. Van a klasszikus szúnyogháló, a konnektorba dugható riasztó, van spray-formátumú, vannak krémek, csak győzze a pénztárca. Ha nem győzi, vagy ha idegenkedik a vegyszerektől, akkor körülnéz a neten vagy megkérdezi a nagymamát, az idős rokont, hogy van-e valamilyen házi praktikája a szúnyoginvázió visszaverésére.

Mi az előbbi módszert választottuk, tucatnyi cikket olvastunk végig (jócskán van kínálat), s megpróbáltuk összegyűjteni a legszimpatikusabb ötleteket. Hogy segítenek-e? Nem tudjuk, de igyekeztünk azokat kiválogatni, amelyek a legtöbb helyen szerepelnek. Hátha nem véletlenül.

Némelyiket úgy tervezzük, mi magunk is kipróbáljuk. Vagy beválnak, vagy bizakodunk tovább, hogy hatásos lesz az ígért, az önkormányzatok által a napokra szervezett szúnyoggyérítés.

Illóolajok, füstölők

A legtöbb helyen különböző illóolajokat ajánlanak. Állítólag az apró vérszívók gyűlölik például a levendula, a citromfű, a narancs, a rozmaring, a borsmenta illatát. Ezért érdemes ilyen növényt ültetni (vásárolni) és kirakni a cserepet az ablakba. De segíthet az is, ha a növényből nyert illóolajat csepegtetjük az aromalámpákba vagy ilyen illatú gyertyákat választunk. Arra viszont óva intenek, hogy a bőrön töményen alkalmazzuk ezeket a szereket.

Jó tudni azt is, hogy a szúnyog gyűlöli a vanília illatát is. Nincs más dolgunk, mint az ablak párkányára tenni egy rudat belőle vagy egy kis tálkába vaníliás cukrot. (Az sem elvetendő érzés, hogy süteményboltban érezhetjük magunkat.) A szegfűszeg intenzív illata is távol tartja a hívatlan vendégeket. Több cikkben is ajánlják, hogy pici textilzsákot töltsünk meg porrá tört szegfűszeggel, és ezeket helyezzük el a lakás több pontján.

Akik kedvelik a különféle illatú füstölőket, azoknak jó hír lehet, hogy a szúnyogok nem szeretik, így ezzel is távol tarthatjuk őket.

Segíthet a fokhagyma is, már ha azt eszünk. Ettől bőrünk olyan szagot áraszt, amit nem viselnek el a szúnyogok.

Van két ajánlott praktika, ami különösen tetszik nekünk. Az egyik az almaecet használata: egy tálkában kell az ágy közelébe tenni, azt írják, odavonzza magához a szúnyogokat, ők pedig szépen belefulladnak. A másik kedvenc egy kicsit bonyolultabb: egy fél citromba szúrjunk szegfűszeget, és locsoljuk meg jó kis házi pálinkával, esetleg vodkával. Tegyük az ágyunk mellé éjszakára!

A szúnyogok elleni harc egyik fegyvereként emlegetik azt is, ha aromás gyógynövényekből (citromfű, menta) készítünk teát, és a csészét elhelyezzük a hálószobánkban.

Barkácsoljunk!

Aki szeret barkácsolgatni, annak is van ajánlat. Vágjon ketté egy 2 literes műanyag flakont. Három deci vizet melegítsen addig, amíg a hozzáadott 10 dekányi barna cukor teljesen feloldódik benne. Hűtse le, töltse a flakon alsó felébe, majd a cukros vízbe morzsoljon 1 gramm élesztőt! Nem kell, hogy összekeveredjen. (Szén-dioxid termelődik így, akárcsak bennünk, ez vonzza majd a szúnyogokat.)

Az üveg felső felét a szájával lefelé helyezze rá. A szúnyogcsapdát tegye olyan helyre, ahol sok a szúnyog. A cukros víz néhány napon belül tele lesz vérszívókkal.

S mit tehetünk, ha tele vagyunk csípésekkel?

Az interneten erre is találunk több praktikát. Sok helyen a szódabikarbónát ajánlják a viszketés enyhítésére. Három teáskanál szódabikarbónát alaposan összekevernek vízzel – legyen csomómentes. A kapott pasztát kell ujjunkkal a csípésekre felvinni, nem kell beledörzsölni, de jusson alaposan a csípés egész felületére. Hagyjuk hatni 15 percig, állítólag kiszívja a méreganyagot, amit a szúnyog befecskendezett.

Más helyen azt ajánlják, hogy dörzsöljük be az érintett bőrfelületet petrezselyemmel vagy vöröshagymával. Sokan kevés ecettel, alkohollal, levendulaolajjal kenik a csípéseket, de akad, aki egy darab celluxot ragaszt a bőrre.

További praktikák

– Van, aki a diófa és a gesztenyefa levelének főzetére esküszik. Öntsük egy tálkába. (Fontos, hogy ne olyan edénybe főzzük, amit ételek készítésére használunk.)

– A nyugodt üldögélés záloga a barkácsáruházakban beszerezhető fáklya: távol tartják a szúnyogokat.

– A fent említett növényeken túl a muskátlit, főleg a citromillatút, a macskamentát, a körömvirágot, a dohányt, a kakassarkantyúkát is gyűlölik a szúnyogok.

– Viseljünk rikító színű ruhadarabokat: a szóbeszéd szerint ezt sem kedvelik.

– A szúnyogok nagyobb szélben nem támadnak! Így egyszerűen csak kapcsoljuk be a ventilátort, és nyugodt éjszakánk lesz.


Hatásuk bizonyított

Az ÁNTSZ oldalán is sok praktikus tanácsot olvashatunk. A szakemberek bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket ajánlanak, hozzáfűzik, minden forgalombahozatali engedéllyel rendelkező riasztószer hatásossága bizonyított. Fontosnak tartják, hogy tartsuk be a mellékelt használati utasításokat. Ha a felszerelt szúnyoghálók ellenére szúnyogok jutottak a lakásba, akkor tanácsuk szerint szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal pusztíthatjuk el őket. Hosszan írnak annak fontosságáról is, hogy hogyan szüntessük meg otthonunkban (kertünkben) azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában