Bükkalja

2019.06.23. 19:06

Házak tucatjait öntötte el az ár

Kitartóan zuhogott az eső vasárnap délután a bükk fölött.

Tóth Balázs

Árvízhelyzet Szomolyán és Bogácson

Fotó: Tóth Balázs

Villámárvíz sújtott vasárnap délután több bükkaljai települést. Szomolya, Bogács és Cserépfalu több utcáját is elöntötte a környező hegyekből, dombokról lezúduló víz. A Mezőkövesd és Szomolya közötti utat le is kellett zárni.

Szomolyán a Széchenyi úton, a Jókai Mór utcában és az Arany János utcában is pincéket öntött el a víz, a Széchenyin garázsokba, házakba is bezúdult az ár. Guczi István polgármester szerint egy kis hidat is elvitt az ár, utat mosott alá. A fenti kis víztározójuk lassította a vizet, így a patak nem öntött ki. Egyébként tízévente fordul elő hasonló villámárvíz, ekkorát utoljára 1999-ben tapasztaltak.

A helyi önkéntes tűzoltók és a kövesdi hivatásos tűzoltók vettek részt a mentésben, szivattyúzásban, majd a kövesdiek átmentek Cserépfaluba és Bogácsra is. Riasztották a füzesabonyi, bükkzsérci, tiszaújvárosi és mezőcsáti egységeket is.

 

Cserépfaluban eddig nem látott árvíz volt, olyan helyeken is megjelent a víz, ahol máskor nem, mondta Csendes Péter polgármester. Elárulta, a héten már szerdán és pénteken is volt villámárvíz, de akkor bírta az új vízelvezető rendszer. Most azonban ismét víz alá került az Alkotmány és a József Attila utca, de hömpölygött az ár a faluközpontban is. A Hór-patak már a Bem utcán, a falu felső részének harmadik utcájánál megtelt és visszaduzzasztotta a vizet.

Bogácson mindenhol probléma volt, mondta Csendesné Farkas Edit polgármester, hozzátéve, hogy mindent megtesznek a kárelhárításért. A falu közepén is sár volt, víz alá került többek közt a Rákóczi és a József Attila utca is. Utóbbiban minden házba befolyt a sáros víz.

Horváth Róbert elmondta, nagy eső érkezett, egy mélyebben fekvő helyen egy házban nyakig ért a víz. Pincéket, lakásokat árasztott el a víz, autók áztak be, többek közt az övék is. Egy, a pincék környékén lévő házat el is mosott az ár. Elmondta, errefelé még nem volt árvíz, néhány éve viszont jég és szélvihar pusztított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában