Kertművelés

2019.06.22. 08:30

Gyomok: védekezzünk ellenük természetesen

Nem kell azonnal ke­mény vegyszerekhez nyúlni, ha jó megoldást keresünk.

Horváth Imre

Büszkeség tölt el minket, ha végeztünk a gyomlálással

Forrás: Dreamstime

A gyomok hívatlan vendégek a kertben, megszabadulni pedig egyáltalán nem könnyű tőlük. Szakértőnk, Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője azt ajánlja, használjunk vegyszerek helyett természetes anyagokat ebben a harcban is.

A hívatlan vendég gyomoktól egyáltalán nem könnyű megszabadulni.” Konkoly Andrea

Többféle megoldás

A gyomoktól megszabadulni szinte lehetetlen, így mondhatni egy örök harcot vívunk velük a kertekben. A legbiztosabb módszer, ha egyenként, gyökerestől húzzuk ki őket, ez azonban némelyik gyomfajtánál nagyon nehéz, másrészt nagyobb kert esetén túlságosan aprólékos munka. Marad kézi megoldásként a kapa, ami még mindig elég fárasztó. Kevésbé izommunkával (és izzadással) járó módszer a ki-betakarásos, ami azonban elvisz egy évet az életünkből anélkül, hogy vethetnénk. Így aztán sokan nyúlnak a gyomirtó szerekhez, amelyek azonban kemény vegyszerek, használatuk alapos odafigyelést és a talaj számára is nagyfokú mérgezést jelent. Azonban vannak természetes anyagok is, amelyeket használhatunk, lássuk mit, és hogyan!

Itt van mindjárt a szódabikarbóna. A szódabikarbóna biztonságos megoldás, hogy kiirtsuk a gyomokat a repedések, a járdák és teraszfelületek mentén anélkül, hogy mérgeznénk a környezetet. Egyszerűen megszórjuk néhány marékkal a járdát, illetve az érintett területeket, hagyjuk, hogy hasson, és eltűnik a gyom.

Szintén jó megoldás a só. Forraljunk fel két rész vizet 1 rész sóval. Ezután az elegyet közvetlenül öntsük a gyomokra. Megszórhatjuk sóval közvetlenül a gyomokat a járdán, és pumpás edényből egy kis vizet spriccelhetünk a tetejére.

Alkohollal, illóolajjal

Jó megoldás lehet az alkohol, ez ugyanis vízelvonó. Ez a dehidratáció remekül működik a gyomok kiirtásakor. Fél deci vodka, 2 csésze víz és kevés mosogatószer keverékét öntsük egy pumpás palackba, és alkalmazzuk a keveréket közvetlenül a leveleken. Napos időben a leghatékonyabb.

Érdemes kipróbálni az illóolajokat. A gyomokat kezeljük 1 csésze só, 1 liter ecet, egy kis mosogatószer és pár csepp citrusolaj keverékével. Ezek együttes hatása elveszi a gyomok kedvét a további növekedéstől és terjedéstől.

Segítségünkre lehet a kukoricaliszt. A kukoricaliszt ugyanis megnehezíti a gyommagvak reprodukcióját. Igaz ugyan, hogy nem fogja megölni a gyomokat, de jó megelőző intézkedés.

Biztonságos és egyszerű

Sokan esküsznek a forrásban lévő vízre, mint biztonságos és egyszerű módszerre, ami prímán működik. A feladat annyi, hogy tegyünk fel vizet forrni, majd öntsük a forró vizet a gyomra, amely ennek hatására elsorvad és kimúlik. Ha a forró vizet használjuk, azért legyünk nagyon óvatosak, mert az emberi bőrnek vagy a kertben, udvaron lévő állati élővilág tagjainak sem tesz jót a forrásban lévő víz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában