medertakarítás

2019.06.19. 20:00

Elindult a vízművek kísérleti projektje a Rakaca-víztározón

Már dolgozik az úszó-kotró hajó, és elkezdték az üledék eltávolítását.

Horváth Imre

Pénteken kezdett el dolgozni az úszó-kotró hajó

Fotó: Horváth Imre

Egy speciális technikai megoldással távolítják el az iszapot a Rakaca-víztározóból, amelynek során felszippantják majd a fenékről és a tó melletti zagytározókba rakják az üledéket.

Már végzik a kotrást

Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. kezelésében lévő Rakaca-víztározó Szalonna és Meszes községek között, a Rakaca-patak völgyében helyezkedik el. A még 1962-ben kialakított víztározóra is jellemző, hogy a tározókat tápláló patakok, illetve egyéb befolyások folyamatosan hoznak magukkal hordalékot, amelyek természetes folyamata a meder feltöltődését eredményezi. Ennek hatására a tározók hasznos térfogata folyamatosan csökken.

Ez több okból is káros, hiszen egyrészt kevesebb vizet képes eltárolni, másrészt a kisebb vízmennyiség hamarabb felmelegszik, amely olyan kémiai folyamatokat katalizál, ami a nyers víz minőségének romlásához vezet. A tározókban ezen túlmenően zajlik az élet, saját ökoszisztémája van, ami szintén az iszap keletkezését és lerakódását serkenti. A tározók eutrofizációs folyamatának ellensúlyozására így rendszeres karbantartási feladatokat kell végrehajtani.

Az ÉRV Zrt. elkészített egy karbantartási koncepciót, amelynek keretében a munkák 2018 decemberében kezdődtek el: a téli üzemi vízszint beállítását követően a szakemberek a meglévő hordalékfogóban található száraz­anyagból iszaptározó kazettákat alakítottak ki.

A múlt héten pedig, miután vízre tették és beüzemelték az úszó-kotró hajót, elindult a látványos része a munkának, vagyis a hidromechanizációs kotrás, amelynél mi is ott voltunk. A hajó orrán lévő forgó kések látványosan végezték a dolgukat, de hogy pontosan mi is ez, arról Hudák Józsefet, a társaság keleti üzemmérnökségi vezetőjét kérdeztük.

– A kotróhajó a mederfenékről marókések segítségével felkotorja, felszedi az iszapot, majd egy nagy teljesítményű szivattyúval csővezetéken keresztül juttatja a zagytározó kazettákba, amelyet a száraz kotrás során kikerült földtömegből alakítottunk ki. Az iszapot ezekben a zagytározókban ülepítjük, a vizet pedig visszavezetjük a tóba – magyarázta el.

Mindent modelleznek

Az év során nagyjából 25 ezer köbméter iszapot szeretnének eltávolítani a tó fenekéről, ez pedig nemcsak a karbantartást szolgálja, hanem gyakorlatilag egy kísérletet is végeznek, hogy meglássák, ezt a technológiát miként tudják olyan tározókon alkalmazni, ahol közvetlen vízkivétel történik.

Ezért modellezni fogják a kotrásnak a sebességét, a felkevert iszapnak az ülepedését, az iszapfelhő áramlását, nézik majd a vízminőséget felszíni és mélységi mintavételekkel. Az iszaptalanítás a tó ökoszisztémáján is javítani fog, ugyanis a viszonylag magas szerves anyagot tartalmazó üledéket eltávolítják, így mélyebb lesz a víz, a tisztasága jobb lesz, ami jót tesz az élővilágnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában