Védőnők Napja

2019.06.18. 10:00

A védőnőkről szólt a hétfő

Szakmájuk aktuális feladatairól és lehetőségeiről szóló előadásokat hallhattak a védőnők.

Bájer Máté

Interaktív szakmaközi konferencián vettek részt a védőnők

Fotó: Ádám János

Interaktív szakmaközi konferenciát rendezett a családbarát szülészeti ellátás jegyében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya hétfőn.

Védőnők Napja

Az esemény apropóját a június 13-án tartott Védőnők Napja szolgáltatta. Ez a jeles nap Stefánia belga hercegnőnek állít emléket, akinek védnöksége alatt, 1915. június 13-án megalakult Budapesten az Országos Stefánia Szövetség. A szövetség célja az anya- és csecsemővédelem országos hálózatának megszervezése volt. A múlt század első évtizedeiben a védőnőknek fontos feladata volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról. Ezt a témát Móricz Zsigmond is feldolgozta az A kondás legszennyesebb inge című művében, ahol a racionális gondolkodás és a tudományok állnak szemben a nép tehetetlenségéből fakadó hiedelmekkel. A védőnői szolgálat országos hálózata a II. világháború után alakult ki, és ma is egyedülálló Európában.

 

A konferencia megnyitóján dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház igazgatója köszöntötte a közönséget és az előadókat.

„A kórház nagy sikerként könyvelheti el, hogy a Családbarát szülészet elnevezésű, idén összesen 3 milliárd forintos keretösszegből gazdálkodó pályázaton 360 millió forintot nyert el” – mondta az igazgató, aki hozzátette: „azonban a szülészet ezzel együtt sem működne megfelelően a védőnői munka nélkül, hiszen Önök az osztály szemei”.

Dr. Révész János kitért arra is, hogy miért van kiemelt szerepe a védőnőknek a szülés folyamatában és a gyermeknevelés első időszakában.

„Folyamatosan kapcsolatot tartanak a várandós anyákkal, elvégzik a szükséges vizsgálatokat, majd később ott vannak a szoptatás időszakában, és tapasztalataikkal segítik a kismamákat” – mondta a kórház főigazgatója.

A konferencia olyan témákat érintett többek között, mint a védőnői kompetenciák a várandós gondozásban, a szülészeti genetikai szűrés napjainkban, a terhességi anaemia, a koraszülés, a transzfúziológia szülészeti vonatkozásai vagy a családközpontú szülészeti ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában