szúnyogok

2019.06.18. 11:30

A turistaszezon is kárát látja a szúnyoginváziónak

A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyoginvázióval kell számolni.

Pap Gyula

A légi irtást tartják a leghatékonyabbnak

Fotó: Kozma István

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni – jelezte Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mint megtudtuk, nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt héten szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg. Az elmúlt héten több száz, szúnyoggyérítésre vonatkozó kérelem érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek elbírálása folyamatos.

Az, hogy melyik településen pontosan mikor is permeteznek, megtekinthető a katasztrófavédelem országos weboldalán, a heti programok menüpontnál.

„Április 30-a óta 300 településen, 158 ezer hektáron harcoltunk a vérszívók ellen. A folyókon levonuló árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni” – hangsúlyozta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mint megtudtuk, ezen a héten 436 településen, összesen 100 ezer hektáron irtják a szúnyogokat. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat.

A helikopter hatásosabb

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere a városban kialakult szúnyoghelyzet miatt levelet írt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ hivatala vezetőjének, melyben kérte a területnek az országos programba történő felvételét.

– Természetesen addig saját erőből is igyekszünk intézkedni, irtani a vérszívókat, ahogy a korábbiakban, ma is lesz úgynevezett melegködös felszín feletti védekezés, és péntekre rendeltünk a szakcégtől helikopteres permetezést. Azért ragaszkodunk a helikopterhez, mert tapasztalatunk szerint hatékonyabb az alacsonyabbról történő irtás, nem párolog el az irtószer, míg a földre érkezik. Bízom benne, hogy rövidesen az országos programba is sikerül felvételt nyernie a borsodi térségnek – teszi hozzá a polgármester. – A mindennapi közérzeten túl gazdasági negatív hatásokat is kiválthat a szúnyoginvázió, a turizmus is kárát szenvedheti a mostani szituációnak.

Kilencéves szúnyogok

„Egyértelmű, hogy az árvíz miatt van ekkora szúnyoginvázió, ami egyébként várható is volt” – számolt be a Tiszaújvárosi Krónikának Kerékgyártó István, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. Körülbelül egy hónapja vonult le egy kisebb árhullám a Tiszán, amikor apadni kezdett, a visszamaradt pocsolyákat biológiai szúnyogirtó szerrel lekezelték. A Tisza újabb árhulláma már nagyobb volt, mint az előző, így elég nagy mennyiségű víz került a hullámtérre, mindez párosult egy elég erős felmelegedéssel, és így robbanásszerűen keltek ki a szúnyogok. Gyakorlatilag ezt nem lehet megelőzni, csak utólag kezelni. A mostani szúnyogirtó szerek mind kontakt, tehát érintkezési idegmérgek, vagyis a kikelt és kifejlett szúnyognak, az imágónak találkoznia kell a szúnyogirtó szerrel. Korábban végeztek egy légi kémiai irtást ezer hektáron, de újra apadt a víz. A szúnyogok pedig akkor kelnek ki a vízből, amikor az oxigén már elfogyott. Legutoljára 2010-ben volt egy komolyabb árvíz, akkor a harmadfokot is meghaladta, a szúnyogok lerakták a petéiket az ártérre, és ezek gyakorlatilag 9 éves szúnyogok, amik most kikeltek.”

Az engedélyezett szer hatóanyaga a deltametrin. Ebben a hónapban 4-5 szúnyogirtó szert vonnak ki a forgalomból, így 2019. július 1-jétől egy szúnyogirtó szer marad a piacon, ez is egy Indiában gyártott újfajta szer, de a régi hatóanyag van benne. Sok a szúnyog, viszont kevés az irtásukkal foglalkozó szervezet, így ezekben a napokban-hetekben nagyon leterheltek, nem lehet egyik pillanatról a másikra megszervezni, engedélyeztetni a szúnyogirtást – fejti ki az ügyvezető.

Önkormányzati összefogással

Korábban már írtunk róla, hogy a miskolci önkormányzat elrendelte a légi szúnyogirtást. Az elmúlt hetek csapadékos, majd meleg időjárásának váltakozása rendkívül kedvező feltételeket teremt a kártevőknek, köztük a csípőszúnyogoknak. A biológiai szúnyoglárvairtások kedvező hatásának köszönhetően Miskolcon a szúnyoggal kapcsolatos problémák, bejelentések csak a csapadékos időjárást követően nőttek meg, főként Hejőcsaba, Martinkertváros és Szirma lakóterületeiről, az utóbbi napokban Diósgyőr kiskertes részeiről és a belvárosból.

A jelenlegi csípőszúnyog-fertőzöttség mértékét és a kiemelt városi rendezvényeket is figyelembe véve a Miskolci Városgazda Nkft. megrendelte a kémiai, azaz a légi szúnyogirtást, mintegy 1000 hektáron. A légi szúnyogirtást ma a késő délutáni óráktól kezdődően napnyugtáig végzik. Kedvezőtlen időjárás esetén az irtás a következő napokon, szerdán vagy csütörtökön lesz. Szerdán az önkormányzatok összefogásával többek között Onga, Gesztely, Ócsanálos, Újcsanálos, Hernádkak, Hernádnémeti, Bőcs, Belegrád településeken kezdenek még szúnyoggyérítésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában