Cserediák

2019.05.08. 18:04

Világot járnak, világot látnak az encsi diákok

Nem kevesebb mint 72 külföldi diák volt a vendége április elején az encsi Váci Mihály Gimnáziumnak.

Biciklitúrán is részt vettek a külföldi diákok

Forrás: A diákok fotói

Több pályázati projekt tette lehetővé, hogy az iskola vendégül lássa az erdélyi, felvidéki és lipcsei fiatalokat, mesélte lapunknak Karsai Attila, a gimnázium igazgatója. Hogy minél színesebb és érdekesebb programot tudjanak a vendégeknek biztosítani, épp erre a hétre időzítették diákhetüket. A külföldi fiatalok így láthatták, hogyan zajlik az encsi gimnáziumban a diákigazgató-választás. Óriási élményt jelentett számukra az egri kirándulás és a boldogkőváraljai biciklitúra, fáradt izmaikat pedig a barlangfürdőben pihentethették.

Karsai Attila lapunknak elmondta azt is, hosszú évek óta igyekeznek minél több testvér- és partneriskolai kapcsolatot kialakítani. Különböző pályázati lehetőségnek köszönhetően az encsi diákok már tíz országban jártak, Spanyolországtól Finnországig, Olaszországtól Törökországig. A legrégebbi kapcsolat a szepsi magyar tannyelvű gimnáziumhoz fűzi őket. Ebben az évben az encsi diákok az eddigiekhez képest is többet utazhattak, mivel az iskola három határon túli programot is nyert. Nyárádmentén a 7. osztályosok jártak, az idősebbek pedig Szovátán és Marosvásárhelyen tölthettek néhány napot. Ezenkívül Lipcsében is vendégeskedtek az encsi gimnazisták, Lengyelországban pedig a magyar vonatkozású történelmi helyeket látogatták meg.

– A mi gyerekeinknek szeretnénk megmutatni a nagyvilágot, a nagyvilágnak pedig Abaújt – fogalmazott az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában