Pneumobil Verseny

2019.05.09. 18:30

Újra összecsapnak a pneumobilok – Negyvenegy versenyautó áll a startvonalhoz

Hétvégén a sűrített levegővel hajtott járgányoké lesz a főszerep.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Egerben a mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek megmérettetését. A Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyt a megújuló energiával foglalkozó Emerson szervezi.

A háromnapos eseményen a járművek kitartását, irányíthatóságát és gyorsaságát tesztelik majd a feladatok. Az egri Érsekkertben nyolc ország negyvenegy csapata áll majd rajthoz és mutatja be a technikai tudását. Miskolcról három gárda vesz részt az idei versenyen.

Kitartás és sebesség

A diákok idén is három versenyszámban feszülnek egymásnak: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik egy töltetnyi hajtóanyaggal a legnagyobb távolságot képes megtenni, a minimális 15 km/h átlagsebesség mellett.

Az ügyességi futam három menetből áll, melyben a versenyzők szlalompályán mutathatják meg pneumobiljuk irányíthatóságát. Itt a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám győztesének pedig a legrövidebb idő alatt kell teljesítenie a megadott szakaszt.

Ügyesség és bátorság

– A szabályok nem követelik meg, hogy minden évben új versenyautóval induljanak a csapatok, de rendszeresen változnak a járművekre vonatkozó feltételek – mondta Filepkó Máté, aki már negyedszer vág neki a megmérettetésnek. Jövőre például csak négykerekű járgányok állhatnak majd rajthoz. Azt is megtudhattuk, hogy a sofőr kiválasztásakor a bátorság ugyanolyan fontos szempont, mint az ügyesség, hiszen egyedileg megtervezett és összeszerelt járműveket kell megszelídíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában