Helyi közélet

2019.05.30. 10:52

Tovább nőtt az idősek száma a megyénkben

Júniusi rendes közgyűlését tartja csütörtök délelőtt Miskolcon a megyei önkormányzat.

Szaniszló Bálint

A megyei közgyűlés napirendi pontjai között előkelő helyet foglalnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal tevékenységéről szóló tájékoztatók.

A megye lakosságának egészségi állapotát elemző anyagból – más dogok mellett – megtudhatjuk, hogy a megye kevesebb mint 650 ezres népességében az utóbbi időben tovább növekedett az idős korosztályok száma és aránya.

Elöregedés

A változást a 65 éves és annál idősebb korosztály növekvő, illetve a 15 és 64 év közötti korosztály – az aktív korúak – csökkenő száma és aránya jelzi leginkább. Az elemzés egyértelműen megállapítja, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyét – az ország egészéhez hasonlóan – az elöregedés folyamata jellemzi.

Csecsemőhalandóság

A megyében a születéskor várható élettartam jelentős nemi különbséget és – az emelkedő tendencia ellenére – elmaradást mutat a hazai átlagtól. 2017-ben például egy megyénkben született fiúgyermek 8 évvel számíthat rövidebb élettartamra (70 év), mint lány társai (78 év): a férfiak várható életkora 2 évvel, a nőké 1 évvel marad el az országos átlagtól.

A csecsemőhalandóságban sem állunk jól. A megyében 2017-ben 4,6 ezrelék volt, amely jobb az előző éves 5,3 százaléknál, de az országos átlagtól (3,6 ezrelék) jelentősen elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában