Helyi közélet

2019.05.01. 17:46

Te is lehetsz példakép!

Felsődobsza - Felsődobszai hátrányos helyzetű gyerekeknek üzentek a példaképek.

Felsődobsza - Felsődobszai hátrányos helyzetű gyerekeknek üzentek a példaképek.

A Bárczay Gábor Általános Iskolában izgalmas programot indítottak útjára. A „Törj ki – Te is lehetsz példakép!” elnevezésű kezdeményezés keretében sikeres emberek inspiráló üzeneteiből készítettek kiállítást. Sőt, a projekt során a gyerekek számos olyan felnőttel találkozhatnak, akik a saját szakmájukon belül nagyszerű példaképek lehetnek bárki számára. Több közismert művész és sportoló is az iskolába látogat majd, míg a gyerekek olyan helyi vállalkozásokat fognak felkeresni, amik egy-egy szakmát és a bennük lévő lehetőségeket állítják fókuszpontba.

Fontos a jó példa

Lehet pulóvert kötni sorminta nélkül, ahogy szerelési útmutató hiányában is nekiállhatunk egy százötvenkét elemből álló konyhabútor összeszerelésének, azonban a megfelelő példa mindkét esetben megkönnyíti a dolgunkat. Az emberi életút ezeknél jóval bonyolultabb, hiszen nem elég visszafejteni pár szálat az újrakezdéshez. Ezért fontos, hogy még gyerekkorban lássunk olyan példákat, kapjunk olyan összeszerelési útmutatót a jövőnkhöz, ami alapján megtervezhetjük életünket.

Czabányi Attila diákönkormányzatot segítő pedagógus, a program ötletgazdája elmondta, hogy a gyerekekkel való beszélgetések folyamán rájött, sok diák nehezen képes értelmezni azt a fogalmat, hogy példakép. Az életükben vannak bizonyos követhető sorminták, ám ezek nem váltanak ki belőlük tiszteletet, lelkesedést. Pedig a tehetség sokakban ott szunnyad, csupán a kellő lökést kell megadni számukra a kiteljesedéshez.

Több ismert és eredményes embert, számos színházat és sportintézményt kerestek meg. Arra kérték őket, hogy írjanak rövid gondolatokat a sikerhez, sikerességhez vezető útról, arról, hogy ez hogyan lehet példa, erő, ösztönzés a gyerekek számára. Sok válasz érkezett. Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elsőként ajánlotta fel, hogy zenészeivel Dobszára látogat.

Egy-egy apró csomag

A megnyitó fő attrakciója volt az a muzsikálással tarkított beszélgetés, amit a világlátott előadók folytattak a diákokkal. A Punnany Massif zenekarban is játszó hegedűművész, Kónyai Flórián például azt mondta, hogy ez a találkozás, a megosztott gondolatok mind egy-egy apró csomag. A gyerekek magukkal viszik, és majd egy olyan életesemény során bontják ki a bennük rejlő értelmet, amikor arra igazán szükségük lesz.

Az iskolában kiállított paravánokon olyan példakép­értékű emberek üzeneteit olvashatják a gyerekek, mint az ismert énekesnő, Szandi, Oberfrank Péter Liszt-díjas karmester, Szörényi Örs dobos, dalszerző, Erdős Viola énekesnő vagy Papp Attila színművész.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában