Érettségi 2019

2019.05.10. 15:14

Nem kell újraírni a történelemérettségit

Megyénkben is terjedtek a történelemérettségi esszétémái még az írásbeli napja előtt, de a legtöbben azt hitték, hogy az csak kamu.

Hegyi Erika

Nem fogják újraíratni a történelem írásbelit

Forrás: MTI

Megnyugodhatnak az érettségiző diákok, az Oktatási Hivatal közleménye szerint nem kell újraírniuk a történelem feladatlapot. Annak ellenére, hogy a vizsga előtt egy nappal valaki egy zárt csoportba feltette az írásbeli esszétémáit az internetre, így voltak olyan diákok, akik már a vizsga előtt tudták, hogy Szent Istvánról, a sztálini propagandáról, a középkori uradalmakról és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd esszét. Nagyon sokan azonban nem találkoztak ezzel, és igencsak meglepődtek, amikor meghallották a botrányos ügyet. Egy megyénkbeli igazgató nem érti, hogy lehet kiszivárogtatni az írásbeli feladatait, amikor nagyon szigorú szabályok és őrzés mellett kerülnek az iskolákba az írásbeli feladatlapok.

A legutóbbi nagyobb botrány 2005-ben volt az érettségi körül, akkor a diákoknak újra kellett írniuk a matematikát, mert már a vizsga előtt kiszivárogtak a megoldandó feladatok.

Az általunk megkérdezett diákok szerint kár volt csalni a történelem­érettségin, mert az írásbeli könnyű volt.

Mint ismeretes, az Oktatási Hivatal május 8-án, az írásbeli vizsga megkezdése után bejelentést kapott arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelemérettségi feladatsorának esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Nem értik

Az egyik megyénkbeli gimnázium igazgatója, aki kérte, nevét ne írjuk meg, lapunknak elmondta: csütörtökön több diákot is megkérdezett a kiszivárgott esszétémákról. Sokan nem találkoztak azokkal az írásbeli előtt, de néhányan látták az interneten. Azonban azt hitték, hogy azok csak a szokásos jóslatok, ahogy minden évben találgatnak a diákok és a tanárok. Magyarból és történelemből is a különböző évfordulókra gondolva próbálják meg kilogikázni, vajon mi lesz a témája műelemzésnek vagy az esszének. A diákok csak akkor jöttek rá, hogy ezúttal nem jóslatot láttak, amikor meglátták a feladatlapjukat. Az igazgató szerint épp ezért valószínűleg nem származott előnyük a kiszivárogtatásból a diákoknak. Hozzátette: egyébként nem tudja, hogyan történhet ilyen, hiszen rendkívül szigorú szabályok és őrzés mellett készülnek és érkeznek az iskolákba a feladatlapok. Véleménye szerint valaki, aki látta előzőleg a feladatlapot, gyorsan megjegyezte a négy esszétémát, és aztán ezt adta közre.

Miskolc belvárosában is a történelem írásbeliről kérdeztük a diákokat. Mindannyian azt mondták, nem találkoztak a vizsga előtt az esszétémákkal. Volt, aki örült volna neki, mások azt mondták, ez csalás, és nem értik, miért kellett csalni, amikor a történelem az idén nagyon könnyű volt.

Nem hitték

Egy szerencsi diákot is megkérdeztünk. Ő a következőket mondta lapunknak:

– Szerencsére csak érettségi után értesültünk a botrányról, így a vizsgát nem befolyásolta. Amikor kijöttünk, azt mesélték a diáktársak, hogy volt, aki a közösségi oldalon egy csoportban találkozott két esszével. Nem hitték, hogy valóban ezek lesznek a feladatsorban, de azért átnézték. Csak akkor tudatosult bennük, hogy a hivatalos feladatokat olvasták el előre, amikor kinyitották a feladatsort az esszé résznél.

„A megjelent híresztelésekkel ellentétben az Oktatási Hivatal nem íratja újra a történelem írásbeli érettségit. Az esszékérdések esetleges kiszivárogtatása ügyében az Oktatási Hivatal a rendőrségi feljelentést megtette, a tények feltárása a nyomozó hatóságok feladata” – írta közleményében a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában