Észak-Magyarország

2019.05.13. 20:00

„Mit kap Borsod a második ötéves tervtől?” – Ezt írta az Észak 1956. május 13-án

Előkaptuk az 1956-os május 13-ai Észak-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

„A mellékelt térképen csupán néhány térképjel szemlélteti megyénk fejlődését a második ötéves tervben. Ezek csak a legnagyobb, legjelentősebb beruházások, új létesítmények. De ez a néhány térképjel is bizonyítja, hogy mennyi mindent kap megyénk öt év során, milyen rohamléptekkel fejlődik Borsod ipara és mezőgazdasága.

A legtöbbet talán megyénk központja, Miskolc. Budapest után a legnagyobb magyar város kapja a második ötéves tervtől. Az irányelvek szerint tovább kell fejleszteni a Lenin Kohászati Műveket, új húsüzem, 3000 lakás épül, be kell fejezni a hejőcsabai cementgyár építését, tovább kell építeni a műszaki egyetemet, korszerűsíteni kell a Déryné Színházat, Diósgyőr hatalmas kórházat kap és 1958-ban meg kell kezdenie adását a 15 kilométeres' hatósugarú miskolci televíziónak.

Ózd, megyénk második legnagyobb városa is jelentősen fejlődik a második ötéves tervben. Többek között számos új lakóház, új rendelőintézet épül a városban és be kell fejezni a stadion építéséi is.

Kazincbarcikán, a sajóparti új Szocialista városban a nitrogénműtrágya-termelés bővítése és a hőerőmű befejezése mellett kokszolóművet kell létesíteni.

Tiszapalkonyán a vegyipar hatalmas új központját és az ország legnagyobb hőerőművét kell felépíteni.

Rudabánya is hatalmas fejlődés előtt áll. A borsodi vasércbányászat központjában fel kell építeni a vasércdúsító művet.

Nagy gondot fordít a második ötéves terv a tokajhegyaljai szőlőtelepek felújításara. Ezenkívül megyénk számos nagyobb községe és vidéke fejlődik jelentős mértékben.”

(Észak-Magyarország, 1956. május 13.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában