Idegenforgalom

2019.05.23. 07:30

Milyennek látták a Borangolást?

Számos idegenforgalmi újságírót hívott meg a városvezetés egy beszélgetésre a frissen átadott Bortanyára.

Bájer Máté

Az Avasi Borangolás helyszínén. Sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre

Fotó: Kozma István

A budapesti szaksajtó Sziámi Müller Péter kíséretében érkezett a Borangolásra a múlt héten. Az énekes, költő Sziámi köztudottan több szállal kötődik a városhoz, hiszen nemcsak a Miskolci Operafesztivál alapító igazgatója, de helyi pincetulajdonosnak is vallhatta magát egy időben. Személyében tehát – dr. Kriza Ákos polgármester és Burgony Péter, a Borangolás főszervezője mellett – felkészült házigazdája volt a sajtóbeszélgetésnek. Az este folyamán a vendégek bepillantást nyerhettek Miskolc turisztikai életébe, és a kitűzött célokkal is megismerkedhettek.

„Utoljára tíz éve jártam Miskolcon, ahhoz képest kellemes csalódás ez a látogatás.”

Láng Dávid

Kellemes csalódás

– Ha az volt az út célja, hogy a Miskolccal kapcsolatos sztereotípiákat eloszlassa, akkor nálam ezt maradéktalanul elérte – mesélte Láng Dávid, a Szeretlek Magyarország szerkesztője – utoljára körülbelül tíz éve jártam Miskolcon, ahhoz képest kellemes csalódás volt a mostani látogatás. Az ipari múlt és a rengeteg panel, amiknek képeivel általában azonosítják a várost, mára közel sem annyira meghatározó jellemzői Miskolcnak. Megnéztük a belvárost, sétáltunk a főutcán, majd felsétáltunk az Avasra, szétnéztünk a pincék között is. A Borangolás, mint fesztivál, hangulatát tekintve is pozitív csalódás volt számomra. Azok a kollégák, akikkel beszéltem, szintén hasonló tapasztalatokkal távoztak: színesnek és izgalmasnak találták a miskolci látogatást.

Erős összefogás

– Nagy élmény volt számomra a Borangolás, olyan arcát ismertem meg a városnak, ami korábban rejtve volt előttem – fogalmazott Rózsa Melinda, a Harmonet főszerkesztője – A bornapok és fesztiválok mindig oldottabb hangulatot és közvetlenebb találkozásokat hoznak magukkal, de úgy látom, hogy országos szinten is kevés az olyan rendezvény, ami valami pluszt is ad a borozáson kívül. A kollégákkal bejártuk az egész belváros-borvárost, sok emberrel beszélgettünk, kaptunk betekintést a történelmi Avas múltjába és jelenébe, és picit a miskolci emberek mindennapjaiba is. Fővárosiként nagyon megérintett az, hogy milyen erős összefogás alakult ki itt egy közös célért (az Avas újbóli életre keltéséért) – ilyesmit a fővárosban ritkán tapasztalunk. A Bortanya borfagyija volt a hab a tortán!

Lehangolóak a szállodák

Elek Lenke turisztikai újságíró szerint a hasonló turistacsalogató programok számára megfelelő szállodák is kellenének a városba. Saját tapasztalatai szerint ugyanis a miskolci hotelek és szállodák minősége lehangoló.

– A városnak nem célja fellendíteni a szállodaipart, hanem azon munkálkodunk, hogy csábítóvá tegyük a befektetők számára a miskolci piacot – válaszolt dr. Kriza Ákos.

Átvette az életérzést

Zsédenyi Adrienn Fonogram- és EMeRTon-díjas magyar énekesnő is Müller Péter Sziámi invitálására csatlakozott a programhoz.

– Koncertek során már többször voltam Miskolcon. Persze ilyenkor soha nincs idő arra, hogy rendesen körülnézzek, megismerjem a helyi rendezvényeket, beszélgessek emberekkel, átvegyem az itteni életérzést. Most szerencsére minderre adódott alkalom, hiszen a családommal együtt látogattunk Miskolcra, és nagyon jól éreztük magunkat a hétvégi programok során – nyilatkozta Zséda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában