Munkaerőhiány

2019.05.31. 08:30

Már a munkaerőhiány a megye fő problémája

A megye munkaerőpiaci helyzetéről is tájékozódott tegnapi ülésén a megyei közgyűlés.

Szaniszló Bálint

A megyében az álláskeresők aránya hosszú ideje a Miskolci és a Tiszaújvárosi járásban a legkisebb (7,4, illetve 8,8 százalék), s viszonylag kedvező még Mezőkövesd, Sátoraljaújhely és Sárospatak (12 százalék), valamint Kazincbarcika, Tokaj és Putnok (12,5–14 százalék) térségében is – derül ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által készített tájékoztatóból.

Jó hír, rossz hír

A megye leghátrányosabb helyzetű területein viszont átlagosan 16,7 és 22,3 százalék közötti volt az érték tavaly, de – jó hír – egyetlen térségben sem érte el a korábban gyakori 25 százalék feletti értéket.

Nagyobb mértékben csökkent a szakmunkás és fiatal álláskeresők száma a megyében, és számottevően nőtt az idősebb korosztályhoz tartozóké, a nyugdíj előtt álló segélyben részesülőké. A megyében viszont ma már a munkanélküliséghez hasonló – helyenként nagyobb – gondot jelent a munkaerőhiány.

Keresett szakmák

A megye foglalkoztatói által bejelentett üres álláshelyek majdnem kétharmada négy területről, a feldolgozóiparból (22 százalék), a kereskedelemből és járműjavításból (14 százalék), az építőiparból (13 százalék), valamint a közigazgatásból és védelemből (12,5 százalék) keletkezett.

Több száz állás vár szakmánként a lakatos, hegesztő, villanyszerelő, kőműves, szakács, irodai adminisztrátor képesítéssel rendelkezőkre. Sok helyen „külső forrásból” tudják csak a szükséges számú munkaerőt toborozni.

A foglalkoztatási főosztály egy olyan kísérleti programban vesz részt, amely hatékonyabbá teszi a munkaerő-toborzást és hathatós segítséget nyújt mind a munkakeresők, mind a munkáltatók számára. Valamennyi nagyobb céghez tartozik például egy kapcsolattartó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában