Összbírói konferencia

2019.05.09. 19:30

Kitűnő eredmények, elégedett ügyfelek

Jelentősen csökkentették a folyamatban lévő ügyek számát a Miskolci Törvényszéken.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

A törvényszékek elnökei évente egy alkalommal tájékoztatják az Országos Bíróság Hivatal elnökét és az összbírói értekezletet a bíróság előző évi működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről. Így a Miskolci Törvényszéken is, ahol csütörtökön előbb sajtótájékoztatót, majd évértékelő összbírói értekezletet tartottak.

Javuló mutatók

Az értekezleten jelen volt dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és dr. Nyíri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke.

 

Dr. Répássy Árpád a Miskolci Törvényszék elnöke a törvényszék 2018. évi eredményeit ismertetve, hangsúlyozta, hogy a kitűzött ítélkezési, ügyforgalmi célok maradéktalanul megvalósultak. Több, mint 85 ezer ügy érkezett a törvényszékre, azonban ennél többet fejeztek be, így 27 százalékkal csökkentették a folyamatban lévő ügyek számát. Az ítélkezési tevékenység szakmai színvonala nőtt, az időszerűségi mutatók javultak, az ügyek átlagos pertartama csökkent. Az ítélkezési tevékenység széleskörű társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy az ügyfelek az elsőfokú ítéletek 96 %-át elfogadják. Ennek másik mutatója, hogy az anonim kérdőíveket kitöltő több mint 600 ügyfélből valamennyien elégedettek voltak a bíróság munkájával.

Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke elismerését fejezte ki az ítélkezési munka minősége vonatkozásában. Hangsúlyozta, hogy a Miskolci Törvényszék bírái a 2018-ban hatályba lépett nagy horderejű jogszabályváltozások ellenére kiváló szakmai felkészültségről tettek tanúbizonyságot.

Európa élvonalában

Dr. Handó Tünde az OBH elnöke a 2018. évet értékelve, a Miskolci Törvényszék eredményeihez gratulálva elismerését fejezte ki a törvényszék ítélkezési mutatóit illetően. Hangsúlyozta, a magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van, melyben kiemelkedő szerepe van a Miskolci Törvényszéknek, amely az egyik legnagyobbnak számít hazai viszonylatban, így meghatározó, hogy itt milyen szakmai munka folyik.

Az értekezleten az OBH elnöke átadta a legjobb járásbíróságnak járó díjat, melyet idén a Szikszói Járásbíróság elnöke vehetett át, illetve elismerte több kollégája munkáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában