Önkormányzat

2019.05.14. 14:30

Kevesebb szavazó, kevesebb választókörzet

Szűk fél évtized alatt majd tizenháromezerrel csökkent Miskolc lélekszáma.

Szaniszló Bálint

Munkában a miskolci közgyűlés. Ősztől eggyel kevesebben lesznek

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolc drámai lakosságcsökkenésen esett át az elmúlt évtizedekben. A megyeszékhely a nyolcvanas-kilencvenes években még az ország második legnépesebb városa címmel büszkélkedhetett Budapest mögött. A rendszerváltás után indult be a csökkenés: 1980-ban 208 ezer, tíz évvel később 196 ezer lett a lélekszám. A nagyobb mínusz már erre az évszázadra tehető: 2000 óta 184 ezerről előbb 167 ezer környékére, majd mostanra – egészen pontosan – 155 851-re apadt Miskolc lélekszáma.

Ezzel a lakosságszámmal Budapest, Debrecen és Szeged mögött a negyedik helyen áll Miskolc, jó tízezerrel megelőzve még Pécset.

Kevesebb szavazó

Mindez azt is jelenti, hogy az idén ősszel esedékes önkormányzati választáson eggyel kevesebb egyéni körzet jelöltjeire szavazhatnak a városlakók, és ezáltal a városi közgyűlés létszáma is 27 főre csökken. Az egyéni választókerületek száma eggyel csökkent, 19 lett, 8 főt kompenzációs listán kell megválasztani ősszel.

A törvény szerint a helyi választási iroda vezetőjének – esetünkben dr. Alakszai Zoltánnak, Miskolc jegyzőjének – március 31-ig kellett módosítania a miskolci választókerületi beosztást. A jogszabályok szerint az egyes választókerületek választásra jogosult állampolgárainak száma nem térhet el 5 százaléknál nagyobb mértékben, illetve ellenkező esetben indoklásra van szükség.

A március 31-i határidőre megszületett határozattal nem értett egyet Bartha György jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő: mondván, a változás az ő kerületét érintette leginkább, és a felosztás elve nem egyezik meg a jogszabályban foglaltakkal. Éppen ezért fellebbezéssel élt, amelyben a Miskolci Törvényszéknek – mint illetékes bíróságnak – kellett döntést hoznia. A Miskolci Törvényszék végzésében új határozat hozatalára kötelezte a helyi választási iroda vezetőjét.

Új határozat született

A pár nappal ezelőtt megszületett új határozatot a város honlapján (www.miskolc.hu) hozták nyilvánosságra. A dokumentum 13 oldalon át taglalja a választókerületek felosztását és a hozzá tartozó indoklást is. A 45 oldalas melléklet részletesen felsorolja az egyes választókerületekhez, illetve szavazókörökhöz tartozó utcákat. Egy térkép is tartozik a dokumentumhoz, amely a választókerületet ábrázolja földrajzi fekvés szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában