Jogvédő per

2019.05.11. 09:39

Jogerősen nyert a TASZ az önkormányzat ellen

Másodfokon is megnyerte a miskolci antidiszkriminációs pert a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda.

Felszámolták a nyomortelepeket (illusztráció)

Másodfokon is megnyerte a miskolci antidiszkriminációs pert a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a pert a városvezetés „szegény- és cigányellenes intézkedései miatt” indították a Miskolci Önkormányzat, a miskolci polgármesteri hivatal és a Miskolci Önkormányzati Rendészet ellen, tájékoztatta lapunkat a szervezet.

2016-ban indult az ügy

A pert 2016 tavaszán indították. Ezt megelőzően az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat, és azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést. Miután azonban ezt nem vették figyelembe, a jogvédő szervezetek a bírósághoz fordultak.

Az elsőfokú ítélet tavaly decemberi, abban kimondta a bíróság, hogy az említett szervezetek és hatóságok megsértették a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is. A bíróság az alpereseket el is tiltotta a jövőbeni hasonló jogsértésektől, írta a TASZ.

Tízmilliós bírság

Az ítélet ellen az alperes önkormányzat és rendészeti szerv fellebbeztek, ám a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett ítéletével teljes egészében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely ezzel jogerőssé vált, tájékoztatta lapunkat a TASZ.

Az Ítélőtábla helybenhagyta a tízmillió forintos közérdekű bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában