Miskolc

2019.05.18. 17:44

Eurózóna: nem véletlenül óvatos a megközelítés

Új csatlakozási kritériumok meghatározása szükséges.

Fotó: Bujdos Tibor

Bihall Tamás, a BOKIK megyei elnöke köszöntőjét követően Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja, korábbi európai parlamenti képviselő, az MKT megyei szervezetének alelnöke tartott előadást az eurózóna jövőjéről a Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezete rendezvényén pénteken Miskolcon a MAB-székházban.

Érvek, ellenérvek

A Mi lesz veled, eurózóna? – Érvek és ellenérvek az euró bevezetésével kapcsolatban című előadásban elhangzott: Európa legnagyobb gazdaságtörténeti eseménye tagadhatatlanul a közös monetáris politika bevezetése. Az euró több mint fizetőeszköz – hangsúlyozta az alelnök. Vázolta a zóna működési nehézségeit, az egyes országok gazdaságára gyakorolt hatását. Szólt a belépés előtt álló Bulgária helyzetéről, és hogy újabb feltételeket szabtak a csatlakozáshoz.

Részletesen beszélt az „óvatos” magyar megközelítésről, leszögezve, jók a hazai mutatók, különösen a legutóbbi 5.3 százalékos GDP-mutató, mégis ha a növekedésben az EU-átlaghoz közelítünk, akkor lesz érdemes megfontolni a csatlakozást, amely ma közel sem kecsegtet olyan gazdasági előnyökkel, mint korábban hitték. Az előadó kifejtette: a maastrichti kritériumok különböző okok miatt nem működnek, nem érték el a céljukat. Új csatlakozási kritériumok meghatározása szükséges.

Pelczné dr. Gáll Ildikó az előadás keretében ismertette az Európai Számvevőszék legfrissebb jelentését, kiemelve: a következő, 2021–2027-es időszak a fogalmi, tartalmi változások miatt nehezen összevethető a jelenlegivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában