Kitüntetések

2019.05.12. 11:30

Elismerések Miskolc város napja alkalmából

Miskolc napja volt szombaton, ezen a napon derül ki, ki kapja a kitüntető címeket, díjakat.

Miskolc város díszpolgára: Máger Ágnes

Forrás: ÉM

Miskolc közgyűlése 1993-ban döntött úgy, hogy május 11-e lesz Miskolc napja, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József császár. Az ünnepet 1993 óta minden évben megtartják. Hagyomány, hogy ezen a napon osztják ki a Miskolci Nemzeti Színházban a Miskolc díszpolgára címeket és több más díjat, címet, kitüntetést azoknak, akik sokat tettek a városért. A díjak egy része Miskolc híres szülötteinek nevét viseli. Az idén 37 díj talál gazdára, köztük a legrangosabb kitüntetés a város két új díszpolgáráé. Az idei díszpolgárok (nevük a mai napig titkos volt) dr. Károlyi Zsuzsanna belgyógyász főorvos és Máger Ágnes képzőművész.

Dr. Károlyi Zsuzsanna 40 évet dolgozott első és egyetlen munkahelyén, a Semmelweis Kórházban. Az egyetem elvégzése után, 1975-ben került Miskolcra. Máger Ágnes a képzőművészeti főiskola után költözött Miskolcra férjével, Végvári Lajos művészettörténésszel.

Mindkét új díszpolgár megszerette Miskolcot, és hamar otthon érezte magát választott városában.

Mivel jár a díj?

A városnapi kitüntetések dísz­oklevéllel járnak, ez az, amit valamennyi kitüntetett megkap. A díszpolgárok az oklevél mellett díszpolgári igazolványt, jelvényt, valamint a város címerével ékesített arany pecsétgyűrűt is kapnak. A Pro Urbe-kitüntetettek az oklevél és a plakett mellett szintén részesülnek a város címerével ékesített arany pecsétgyűrűben. A plaketteket neves művészek készítik. Díszítésük igazodik a díj elnevezéséhez, például Szemere Bertalan vagy Benkő Sámuel arcképe díszíti.

További díjazott szervezetek, közösségek

Az év sportolója díj: Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub

Az Év Civil Szervezete díj: Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete

Pro Minoritate díj: Együtt Veled Keresztény Alapokon Országos Egyesület

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában