Emblematikus cégér

2019.05.11. 07:00

Bemutatják a néhai fűszerbolt címerét

Bárki megnézheti szombaton, milyen volt Weidlich Pál régi üzletének címerállata.

Tajthy Ákos

Reiman Zoltán mutatja a miskolci Fekete kutya helyét az egykori csemegebolt felett

Fotó: Bujdos Tibor

Negyvenhét év után tér haza Weidlich Pál egykori Széchenyi utcai különleges fűszerüzletének címerállata, a Fekete kutya, pontosabban annak a másolata.

Miskolc emblematikus tárgyát a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesületnek köszönhetően tekinthetik majd meg újból a városiak május 11-én, a IV. Miskolci Civil Napon, az egykori otthonától, a Weidlich-palotától néhány száz méterre, az Erzsébet téren.

– Weidlich Pál neve ma is fogalom Miskolcon. A palotáját mindenki ismeri, az épületben pedig egy különleges fűszerüzlet is működött hosszú időn át. Ez a fűszerüzlet máig is él nagyon sok miskolci emlékezetében, ezért is gondoltuk úgy, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményének részét képező szobrot, még ha kezdésként annak csak másolatát is, de bemutatjuk a város közönségének – kezdi Reiman Zoltán, az egyesület egyik alapítója.

Kalandos életút

A rendelkezésre álló adatok szerint a Fekete kutyát az államosítást követően távolították el az akkor már évtizedek óta a Weidlich-palotában működő üzlet felől, és ezt követően bizonyos Frisch úr lillafüredi villájába, egészen pontosan annak kertjébe került.

– Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményébe 1972. augusztus 12-én került be, mégpedig ajándékozás útján. Érdekesség, hogy a kartonja szerint a talpazata akkor összetört állapotban volt, ezt már a múzeum restaurálta, és ezután állították ki a Fekete kutyát az intézményben, véleményem szerint elég méltatlan helyen, egy lépcsőfeljáró alatt – hangsúlyozza Zoltán.

Szobor is, díj is

Ekkor gondolta először, hogy ezen változtatni kellene.

– Hazahozni nem sikerült, mivel a szobor jelenleg a múzeum tulajdona, azt viszont közölték, hogy hiteles másolat készítésére van lehetőség. Ezt az ötletet vetettem fel az egyesületnek, hogy ez egy igen jó várostörténeti projekt lenne. Nem kellett nagyon győzködni őket, úgy döntöttünk, belevágunk!

Már a mintavétel módja sem volt mindennapi, mondja Reiman Zoltán egyesületi tag, aki egyébként az egyik ismert várostörténi blog, a Miskolci szemelvények

szerzője, szerkesztője is egyben.

– Lézeres szkennerrel mintázták meg a szobrot, a darabjait pedig egy speciális ötvözetből 3D-s nyomtatóval nyomtatták ki. Ezt végül összeragasztották, és így alakult ki a hiteles másolat.

Még nem tudni, hazajöhet-e

Hogy az eredeti Fekete kutya hazatérhet-e egyszer, azt jelenleg nem tudni, ami viszont biztos: a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület Weidlich Pálnak és az egykori címerállatnak is emléket állít, mégpedig nem is akárhogy.

– Weidlich Pál Kereskedelmi és Vendéglátó Nívódíj néven egy elismerést alapítunk. Terveink szerint a Fekete kutya kicsinyített mását ábrázoló díjat minden évben május 11-én egy olyan vendéglátónak, kereskedőnek és fiatal vállalkozónak fogjuk adni, akik tevékenységükkel öregbítik a város hírnevét – tette hozzá Reiman Zoltán.

A miskolci Weidlich-cégér sztorija

Weidlich Pál cégét hivatalosan 1891. január 24-én jegyezték be a bíróságon. A kereskedő azért választotta a Fekete kutyát cégéréül, mert egyrészt a bécsi Mariahilfer Strassén boltot üzemeltető Joseph Voight kereskedésének is ez volt a cégére, és ezzel az ő emléke előtt tisztelgett Weidlich. A másik oka pedig az volt, hogy Máhr Károly kereskedése szintén ezt a nevet viselte. Máhr Károly és családja 1756-tól működtette az üzletét Miskolcon, és a boltjuknak bizonyítottan a 19. század közepétől volt a védjegye egy gipszből kiöntött fekete kutya.

A Fekete kutya 1911. december 21-én került át az újonnan épült Weidlich-palota impozáns épületének utcafronti üzletébe. Ekkor már a „mai kutya” üldögélt a bolt felett. Az első világháború az üzlet forgalmára is kihatott, azonban utána újra egyenesbe került a vállalkozás. A második nagy háború előtt először a boltvezetői, majd a tulajdonosi jogot is a fiának, Lászlónak adta át Weidlich.

Az üzlet a háború után az államosítás áldozata lett, de ezt Weidlich úr már nem érte meg. Egészen 1983-ig működött a bolt csemegeként, a különlegesen szép berendezését azonban szétfűrészelték és átfestették, melynek darabjai még sokáig fellelhetőek voltak városszerte az üzletekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában