megemlékezés

2019.05.26. 13:28

A magyar hősökre emlékeztek Miskolcon is

Városi megemlékezést és koszorúzást rendeztek a Hősök napja alkalmából vasárnap Miskolcon.

Hősök napja koszorúzás a népkerti országzászlónál

Fotó: Kozma István

Az ünnepség a Népkerti Országzászlónál kezdődött, ahol a városvezetés, a kormányhivatal, a pártok és a civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait. A megemlékezés végén a Classic Brass Quintett az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Kórusával közösen adta elő a Szózatot.

 

Ezt követően a Hősök temetőjének emlékműveinél folytatódott az ünnepi megemlékezés.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe.

A Hősök emlékünnepét egy 1924. évi törvény rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg.

A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában