Helyi közélet

2019.04.08. 17:06

Turczi István lesz a vendég a miskolci költészet napján

Miskolc - Április 11. napja mindig Lillafüreden találja a versolvasó miskolciakat, hiszen a költészet napját hagyományosan József Attila Óda című versének születési helyén ünnepli a város.

Miskolc - Április 11. napja mindig Lillafüreden találja a versolvasó miskolciakat, hiszen a költészet napját hagyományosan József Attila Óda című versének születési helyén ünnepli a város.

Idén Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond ünnepi beszédet. Most először verses kisvonat is indul az ünnepségre.

– Régi tervünk vált valóra azzal, hogy sikerült megnyerni az Északerdő Zrt.-t, és a LÁEV kisvonatának különjáratával mehetünk Lillafüredre. 1933 júniusában József Attila is ezzel a vonattal érkezett az IGE lillafüredi konferenciájára, ahol Óda című versének ihletőjére, gyönyörű asszonyra és tájra talált – emelte ki a programot szervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, dr. Prokai Margit. Hozzátette: a férőhelyek korlátozottak, ezért most nem lehet jegyet váltani erre a kisvonatra. Ám olyan költők érkeznek majd vele, akikkel biztosan szívesen találkoznak a miskolciak – például Csorba Piroska, Fecske Csaba, Üveges Tamás, Zemlényi Attila…

A városi ünnepség Lillafüreden az Óda-táblánál április 11-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik. Köszöntőt Nagy Réka polgármesteri biztos, főosztályvezető, ünnepi beszédet Turczi István József Attila- és Babérkoszorú díjas költő, műfordító mond. Az Ódát Farkas Dávid, a városi ’56-os versmondó verseny győztese, a MSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium tanulója adja elő.

A könyvtár – szintén hagyományosan – már Szabó Lőrinc születésnapjától, március 31-étől hangolódik programjaival a költészet napjára. A Golopon élő Kóra Judit ötvös Weöres Sándor verseire készült illusztrációiból rendezett kiállítás is megnyílt már, ám a légies-játékos alakok egészen május 5-ig láthatók a Móra Ferenc (Avasi) Könyvtárban.

A költészet napjának hete az Ady – prózában című előadással kezdődik: április 8-án, hétfőn délután 2 órától Mikita Gábor színháztörténész tart előadást ezzel a címmel a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban. József Attila születésnapján, 11-én, csütörtökön délelőtt tehát – hagyományosan – a lillafüredi függőkertben ünnepel a város, délután fél 4-től pedig Bari Gábor: Csendben egy kiáltás című kötetét mutatják be a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban. Ettől a naptól új versek hallhatók a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előtt álló, verset mondó telefonban, a VersVonalban – ezúttal a helyi szerzőkre, és azokra az alkotókra koncentrál a válogatás, akiknek valamilyen évfordulójára emlékezhetünk ebben az évben.

És még másnap is folytatódik a programok sora! Az elmúlt bő egy hónapban megújult a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtár belső tere. A könyvtárat az április 12-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődő (újra)megnyitó keretében dr. Kiss János alpolgármester avatja fel. Köszöntőt dr. Nánási-Kocsis Norbert, a terület önkormányzati képviselője és dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mond.

Ugyanaznap, délután 2 órakor kezdődik a Legkedvesebb Rákóczi-mondám című megyei illusztrációs pályázat eredményhirdetése és a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitója a könyvtár központi épületében, ezzel zárul a költészet napi rendezvények sora.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában