Helyi közélet

2019.04.09. 15:51

Siralmas, hogy mennyire rosszak a magyarok fogai

Miskolc - Fogászati szempontból nincs, nem lenne ellátatlan beteg megyénkben.

Miskolc - Fogászati szempontból nincs, nem lenne ellátatlan beteg megyénkben.

Fogaink állapota nagy hatással bír a szociális, mentális és fizikai egészségünkre is. Az esztétikai látványról már nem is beszélve – mondja Komlóssy Attila paradontológus, fogszakorvos. Akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem lehet komoly problémájuk, akik viszont hébe-hóba vagy egyáltalán nem járnak ellenőrzésre, ott sok fogorvosi teendő lehet.

Az európai átlag alatt

– Mondhatnánk úgy is, hogy siralmas a fogak állapota. A fogorvosok által készített felmérések is ezt erősítik meg: Magyarországon a fogazatok állapota az európai átlag alsó felében van. Bár igaz, a lejelentett statisztikák nem mindig a valóságot tükrözik. Vannak pró és kontra kis torzítások.

Azt viszont el kell mondani, magyarázza a fogorvos, hogy nincs olyan beteg hazánkban, aki területileg ellátatlan lenne a fogorvosokat illetően. Mert ha valamely körzetben hiányozna is egy fogorvos, hozzárendelik a legközelebb lévőhöz a beteget. Arra tehát nem lehet hivatkozni, hogy valaki nem tud a fogorvoshoz bejutni. Az tény, hogy megszűnt az a rendszer, ami régen volt, hogy bement a páciens fogat húzatni, érzéstelenítették és már húztak is.

– A mai fogorvosok nem szívesen húznak fogat, azon dolgoznak, hogy megmentsék azokat – mondja a szakember. – A 80-as évek végére sikerült elérni, hogy a többgyökerű fogak kezelése sem klinikai szint, hanem az általános fogorvosi ellátáshoz tartozik. A hátsó, többgyökerű fogak is kezelhetők, betömhetők, megmenthetők. Amikor már tényleg nincs más lehetőség, amikor a foggyökerek körüli csontszövetek annyira károsodtak, hogy nem lehet a fogat megmenteni, akkor távolítjuk el.

– A táplálkozásnak is köze van a fogaink állapotához – jegyeztük meg.

– Elcsépelt, de újra csak azt kell mondanom, hogy a szénhidráttartalmú ételek kariogén hatásúak, vagyis fogromlást, szuvasodást okoznak. Ezzel nem azt mondom, hogy ne egyenek a gyerekek édességet, de utána mossanak fogat! Ugyanilyen károsak a cukros, édes üdítőitalok is. Éppen ezért – a mai gyerekek egyre több édességet esznek – nagyon fontos a szájhigiénia. A naponta többszöri fogmosás, a szájzuhany használata. Nagyon jó minőségű elektromos fogkefék vannak forgalomban, ezek mind-mind elősegítik a megfelelő szájápolást.

Egyedi fogpótlás

Dr. Komlóssy Attila a fogpótlási módszerekről is beszélt. Megjegyezte, ez mindig egyedi, főleg pénztárcafüggő. Fontos az is, hogy megfelelő legyen a pótláshoz szükséges csontterület.

– Van olyan, amikor áthidalunk egy foghiányt. Két szomszédos fogat leköszörülünk, és egy híd kerül a fogakra. Ma döntő többségében szürke fémre égetett porcelánkoronákat használunk, ezek tartósabbak, mint elődeik. Nagyon sok új eljárástechnológia létezik.

– Milyen élettartama lehet egy porcelán fogpótlásnak?

– Ha jól megcsinálták, az embert is túl kellene hogy élje. Ha csak a csontozat vagy a fogcsonk nem betegszik meg, vagy nem lép fel fog­ínysorvadás. Svájcban évente négy alkalommal a biztosító kötelezi a pácienst a prevenciós vizsgálatra, így ha időben jelentkezik a fogorvosnál, megelőzhető, vagy megállítható egy-egy folyamat. Itt említem meg, hogy ott a dentálhigiénikus szakembernek nagy szerepe van a prevencióban. Hozzájuk megy a páciens, s ha ő úgy látja, probléma van, továbbküldi a fogorvoshoz. Nálunk is vannak nagyon jó dentálhigiénikus szakemberek. Csak nálunk nem kötelező a megjelenés.

Többféle ínybetegség

Az ínybetegségekről is kérdezzük a fogorvost. Elmondja, többféle lehet, ismert az ínyburjánzás, ez főleg idősebb korban jelentkezik, elsősorban a magas vérnyomásos betegeknél. Sajnos vannak olyan gyógyszerek a vérnyomás csökkentésére, amelyek mellékhatásaként létrejöhet az ínyburjánzás.

– Ilyenkor mondtuk régen azt, hogy menjen vissza a háziorvoshoz, és írasson fel másik vérnyomáscsökkentőt. Ma már szerencsére kevés ilyennel találkozunk. Aztán lehet valakinek ínysorvadása, ínygyulladása is. A fogaink állapotát befolyásolja, hogy ki hányszor keresi fel a dentálhigiénés szakembert, a fogorvost és nem utolsósorban az, hogy ő maga hogyan ápolja a fogait.


[related-post post_id="4187027"]

[related-post post_id="4102116"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában