Helyi közélet

2019.04.10. 12:23

MVK: nem hangosabbak a CNG-buszok, mint a régiek

Miskolc - Cáfolja olvasónk állítását a miskolci közlekedési cég.

Miskolc - Cáfolja olvasónk állítását a miskolci közlekedési cég.

Hangosak az új buszok – panaszolta korábbi levelében szerkesztőségünknek egyik olvasónk, Kökény Ilona. Úgy fogalmazott: „a régi buszokat is lehetett hallani, de az új, környezetkímélő buszok, ha rajta utazik az ember Lillafüredre, hihetetlen, milyen hangokat tudnak produkálni.”

– Mint egy porszívó százszoros hangon. Egy hölgy múltkoriban megjegyezte, hogy amikor felszállt vele a repülő, annak volt ehhez hasonló hangja. A hátsó felében szinte nem lehet beszélgetni, nem mindig ez a helyzet, de háromból kétszer biztos. Ha nem akarunk beszélgetni, akkor is kifejezetten fülsértő, többszólamú zúgás van – írta még.

Megmérték

A témával kapcsolatos kérdéseinkre reagált a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK), akik határozottan cáfolták, hogy az új buszok hangosabbak lennének régi dízeles társaiknál. Hangsúlyozták: mind a káros­anyag-kibocsátás, mind a zajszennyezés csökkent a CNG-s MAN buszoknak köszönhetően, állításaikat pedig mérési adatok bizonyítják.

„Magyarországon első alkalommal 2016. március végén Miskolcon mérték meg valós körülmények között a CNG-busz káros­anyag-kibocsátását, amely inkább nem volt, mint volt. Ugyanis a gázüzemű autóbuszból 98-99 százalékkal kevesebb nitrogén-oxid (NO2) jut a levegőbe, mint a dízelmotoros változatból. Miskolc levegőjébe az új buszflottának köszönhetően így évente 30 tonnával kevesebb NO2 kerül.”

Ami viszont esetünkben még fontosabb – folytatták –, a zajszennyezés is jelentősen csökkent az új buszoknak köszönhetően. A CNG-motor zajszintje ugyanis jóval alacsonyabb, mint a hasonló dízeljárműveké – írta az MVK.

A CNG-projektről egyébként – írták – az MVK honlapján (http://mvkzrt.hu/cng-projekt) részletesen is lehet olvasni.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4195395"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában