Helyi közélet

2019.04.11. 18:48

Költők, akik kelendőek a könyvesboltban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Arra kerestük a választ, milyen hazai verseskötetek uralják az eladási listákat, és mik azok, amik az alaptáborban várnak a csúcshódításra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Arra kerestük a választ, milyen hazai verseskötetek uralják az eladási listákat, és mik azok, amik az alaptáborban várnak a csúcshódításra.

A rókák esküvője

A magyar líra örök. Sokan gondolják így. Legyen szó a költészet megfontolt mindeneséről, Arany Jánosról, József Attiláról, a bánatos szívűek messiásáról, a cukrozott nyelvű Kosztolányi Dezsőről, vagy Pilinszky Jánosról, aki a háború keserű trubadúrja. Azonban az irodalomtankönyvekben a Nyugat után is van élet, amíg a kortárs líra képviselői erős gyökerekkel kapaszkodnak belénk.

Arról, hogy mely költők a legkeresettebbek mifelénk, a miskolci Libri könyvesbolttól kértünk eligazítást. Mint kiderült, Simon Márton tavaly megjelent A rókák esküvője című kötete messze a legkeresettebb verseskönyv a kínálatukban. Az eladási számokat tekintve nincsenek túl nagy különbségek a második helyen Závada Péter Roncs szél­árnyékban és Kemény Zsófi Nyílt láng használata című kötetei között. A tízéves hallgatásból visszatérő, elhunyt múzsájához fájdalmasan szóló Peer Krisztián 42 című kötetét is sokan választják lélekcsemegének. Az újabbnak számító könyvek közül Szabó T. Anna Ár, Tóth Krisztina Magas labda, valamint Lackfi János Levágott fül című verseskötetei fogynak leginkább. Tisza Kata Akik nem sírnak rendesen és Rutai Gábor Költőmata című munkái is keresettnek számítanak.

Keresett nagy költők

Azonban a kortárs líra szomorú képet mutat: csak igen kevesen kíváncsiak arra, kiknek az arcát fogják az unokáink unalmukban összefirkálni az irodalomkönyvekben. A Plázában lévő Libri könyvesboltban ha két hónap alatt elfogy hat darab egy kötetből, az már jónak számít. Évente csupán egy-két kötet produkál kimagasló számokat. Az eladási listák egyébként a könyvhálózat többi üzletében is nagyjából hasonló képet mutatnak.

A klasszikus költők közül Radnóti Miklós, József Attila és Arany János a legkeresettebbek.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában