Helyi közélet

2019.04.03. 08:53

Itt a vége, megszűnik Miskolcon a jelenlegi repülőtér

Miskolc - Április közepén lejár a szerződés, legfeljebb egy plusz hónapot maradhat a repülőklub. Csak a légimentés jövője biztos, a repülőklubnak rövidesen költözni kell, de még nem tudják, hogy hová mehetnek.

Miskolc - Április közepén lejár a szerződés, legfeljebb egy plusz hónapot maradhat a repülőklub. Csak a légimentés jövője biztos, a repülőklubnak rövidesen költözni kell, de még nem tudják, hogy hová mehetnek.

Hiába a sok tárgyalás, a végeredmény ugyanaz: költöznie kell a repülőtérről a Borsod Megyei Repülő Klubnak. Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, a felek januárban ültek ismét asztalhoz, ekkor kezdődtek az egyeztetések arról, hogyan és hol lehetne a klub működését átmenetileg biztosítani addig, amíg megnyugtató megoldás születik a jövőt illetően.

Drótos László elnök hétfőn telefonon kereste meg lapunkat, hogy elmondja, a több körös megbeszélések végül eredménytelenül zárultak.

– Gyakorlatilag kidobtak minket, még azt is visszavonták, amit korábban megígértek – jelentette ki Drótos László, a Borsod Megyei Repülő Klub elnöke, aki hétfő délután tárgyalt a repülőtér, pontosabban a repülőklub sorsáról a miskolci önkormányzat képviselőivel. – Április 13-ig van szerződésünk, onnantól kezdve mehetünk, ahová akarunk. Kérdeztük, hogy hogyan, mert a gépeket nem tudjuk hová tenni, de erre sem kaptunk választ.

Marad az eredeti felállás

Jelen állás szerint tehát az októberi állapot lép életbe, melyről annak idején szintén beszámoltunk. Eszerint a repülőtér területének nagy részét bevonják a Mechatronikai Ipari Parkba, a légimentő bázis pedig a jövőben is az eddigi repülőtéren működik majd, ahol „megteremtik annak a lehetőségét, hogy a légimentés helikopterei mellett más civil helikopterek is használhassák a bővített funkcióval rendelkező, úgynevezett 4-es kategóriájú, csökkentett területű repteret.”

– Tudomásom szerint egy nagyon kicsi területet hagytak meg, ami repülőgépek fel- és leszállására nem alkalmas. Az ügyvédemmel egyeztetve úgy döntöttünk, akármi lesz, egyelőre ingatlanon belül maradunk, mert elmenni nem tudunk. Ha kell, akkor pereskedünk – tette hozzá Drótos László.

– A városháza írásbeli és szóbeli egyeztetéseken többször kínált fel alternatívákat és tett javaslatokat a klubnak, ezekről azonban végül nem sikerült megegyezni – ezt már a miskolci polgármesteri hivatal írta a témával kapcsolatos kérdéseinkre.

Tudták, hogy határozott idejű

Emlékeztettek, mivel a repülőtér területe gazdasági és utasforgalmi reptérként nem fejleszthető megfelelően, ipari parkként kívánják hasznosítani.

– Tény, hogy a Borsod Megyei Repülőklub bérleti szerződése április 13-án lejár. A klub mindenkori vezetése az aláírás pillanatától tudta, hogy a hobbireptér használati szerződése határozott idejű, és ismert volt a lejárat dátuma is. Ugyanakkor, mivel az önkormányzatnak nem szándéka, és nem is volt szándéka ellehetetleníteni a repülőklubot, ezért a szerződés lejártát követően további egy hónap haladékot kíván biztosítani a „kiköltözésre” – írta közleményében a miskolci polgármesteri hivatal. Újból hangsúlyozták, a légimentő bázis zavartalanul működik tovább, a város minden ehhez szükséges feltételt biztosít a jövőben is.

Sportrepülés kérdőjelekkel

Az, hogy mi lesz a sportrepüléssel a megyében, jelenleg igencsak homályos. Az önkormányzat ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem tért ki válaszában, egy korábbi elképzelés szerint a repülőklub Sajópetri mellett találhatott volna új otthonra.

Erről viszont még a korábbi klubelnök idején volt szó. Ablonczy Attila érdeklődésünkre most elmondta, a területet annak idején ő szerette volna biztosítani a repülés szerelmesei számára, viszont a jelenlegi körülmények között, anyagi és erkölcsi támogatás hiányában elállt ettől a tervtől.

Drótos László jelenlegi elnök azt mondta, folyamatosan keresik annak a lehetőségeit, hogy ne szűnjön meg a sportrepülés a megyében, tárgyalások jelenleg is folynak az ügyben, a konkrétumokról viszont csak későbbre ígért tájékoztatást.

Miskolc jelenlegi repülőterének a helyét még 1931-ben jelölték ki, és sokáig fontos katonai területnek számított, ám a múlt század második felétől kezdve fokozatosan veszítette el korábbi szerepét. A folyamat a rendszerváltás után is folytatódott, a repteret gyakorlatilag évtizedek óta a klub tagsága tartotta életben. Miskolc önkormányzata utoljára 2004-ben tizenöt évre kötött a terület használatára vonatkozó bérleti szerződést a Borsod Megyei Repülő Klubbal, ennek határideje jár le két héten belül.


[related-post post_id="4123546"]

[related-post post_id="4094800"]

[related-post post_id="4063872"]

[related-post post_id="4063585"]

[related-post post_id="4018775"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában