Helyi közélet

2019.04.11. 18:34

Dayka Gábor utca: hosszabbítanák…

Miskolc - Már üresek az ingatlanok, amelyeket érint a tervezett útépítés.

Miskolc - Már üresek az ingatlanok, amelyeket érint a tervezett útépítés.

A megyeszékhelyen – nem túlzás állítani – évtizedekre nyúlik vissza az úgynevezett „főtér projekt”, azaz, hogy a városnak szüksége volna egy igazi, sokfunkciós területre a belvárosban. Régen megfogalmazódott már, hogy erre a célra a legalkalmasabb a Szent István tér.

Nagy átmenő forgalom

A főtér kialakításához azonban az Avas alján jelenleg hatalmas átmenő forgalmat máshová kell terelni, mert az zavarná a főtér funkcióját. Jelentős forgalomátszervezésre és – ezzel együtt – egy új átkötőút megépítésére is szükség van a jelenlegi Dayka Gábor utca meghosszabbításával egészen a Meggyesalja utcáig. A belváros felé közeledő forgalmat így át lehet terelni az északi tehermentesítő útra.

Bontani is kell

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott, hogy egy 2-szer 1 sávos, zöld sávval és járdával ellátott átkötőút épül a Dayka Gábor és a Meggyesalja utca között. Ehhez nyilvánvalóan épületeket kell elbontani.

Korábbi kalkulációk szerint 4 ingatlant érint teljes egészében, és további 2-3 esetében a telkekből csípnek le egy darabot. Lebonyolították az egyeztetéseket az érintett ingatlanok tulajdonosaival. Az építkezésben érintett ingatlanokat – a jelek szerint – meg is vásárolta már az önkormányzat, mert – ha arra jár valaki, láthatja – az épületek üresek, elhanyagoltak, bontásra várnak. Ennek az időpontját nem tudjuk még, feltehetően összehangolódnak a főtérrel kapcsolatos építkezésekkel majd.

Északon négy sávon

A járműforgalom átterelése a belváros másik oldalára egyben azt is jelenti majd, hogy az északi tehermentesítő utat a Búza térig négysávossá kell alakítani. Ezzel is csökkenhetne a belváros és elsősorban a főtér környékének autóforgalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában