Helyi közélet

2019.04.02. 11:47

Bezárják a Gyermekvárost

Miskolc - Egykor 320 gyermek nevelkedett a Miskolci Gyermekvárosban, ma három gyermekotthon működik benne. Az állami gondozott gyerekek három új otthonba költöznek át.

Miskolc - Egykor 320 gyermek nevelkedett a Miskolci Gyermekvárosban, ma három gyermekotthon működik benne. Az állami gondozott gyerekek három új otthonba költöznek át.

A Miskolci Gyermekváros végleg bezárja kapuit, olvasható a közösségi oldalon, ahol már szervezik is az utolsó „volt növendékek és dolgozók találkozóját”. A gyermekvédelmi intézmény a hosszú nevű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat tagintézménye. Jelenleg 3 gyermekotthon működik benne 36-36 fővel, valamint az Aranyhíd Gyermekotthon családok átmeneti otthona és gyermekek átmeneti otthona. A Gyermekváros volt iskolájának épületszárnyába évekkel ezelőtt a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet költözött be. A gyermekvédelmi intézmény 1973. december 3-án nyitotta meg kapuit, akkor 320 gyermeket tudott fogadni, 80 óvodást és 240 iskolást. Aztán ahogy változott a törvényi szabályozás, úgy változott a Gyermekváros is. 1998-ban 3 gyermekotthont alakítottak ki benne, 3-3 12 fős csoporttal, mert az volt az elképzelés, hogy az állami gondozott gyerekek ne nagy létszámú intézetekben nevelkedjenek, hanem kis létszámú, az igazi családi otthonokhoz hasonló körülmények között. 2015-ben újabb törvény látott napvilágot. Ennek értelmében a 12 évnél fiatalabb gyerekeket lehetőség szerint nevelőszülőknél kell elhelyezni. Így a gyermekotthonokban a kamaszkorú gyerekek és fiatalabb testvéreik maradtak.

Az Észak úgy tudja, a Gyermekváros jelenlegi lakói három új építésű gyermekotthonba költöznek majd át, Miskolcra, Szikszóra és Izsófalvára. Két otthon 24 fős, egy pedig 48 férőhelyes lesz.

Emlékidéző

Váradi Gábor, a gyermekvárosi találkozó főszervezője és az intézmény egykori növendéke lapunknak jelezte, az állami gondozott gyerekek valószínűleg jobb körülmények közé kerülnek a kis létszámú gyermekotthonokban. Ő maga második alkalommal szervezi meg a találkozót. Három évvel ezelőtt körülbelül 60-an mentek el a rendezvényre, most pedig már több mint 150-en jelezték, hogy ott lesznek.

– Levetítünk majd egy dokumentumfilmet is, ami felidézi az elmúlt 45 évet, és üzenünk is az állami gondozott gyerekeknek, hogy tudják, milyen nehézségekkel kell számolniuk, amikor kikerülnek az otthon falai közül – fogalmazott.

A költözés részleteiről Radomszki Lászlónét, a Borsod-Abaúj-Zemplén Me­gyei Szociális és Gyermek­védelmi Főigazgatóság igaz­gatóját kérdeztük. Hang­súlyozta: a Gyermekváros valóban bezár a közeljövőben, de azt még nem tudni, hogy pontosan mikor. A gyerekek új intézményekbe költöznek majd. A két 24 férőhelyes otthon már felépült, de a 48 férőhelyes még nem. A Gyermekváros elavult, régi intézménystruktúrával működik, az új otthonok pedig modern, korszerű berendezéssel és bútorokkal fogadják majd a gyerekeket, hogy minél jobb körülmények között élhessenek, fogalmazott az igazgató.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában