Helyi közélet

2019.04.08. 07:06

Akár a neten keresztül is be lehetne iratkozni a megyénkben - Interneten lesznek elsősök

Miskolc - Már interneten is be lehet íratni a gyerekeket iskolába, de a rendszer még nem tökéletes.

Miskolc - Már interneten is be lehet íratni a gyerekeket iskolába, de a rendszer még nem tökéletes.

Az idén április 11-én és 12-én írathatják be a szülők nagycsoportos gyermeküket valamely általános iskolába. Újdonság, hogy most már akár interneten keresztül is megtörténhet a beiratkozás, adta hírül a napokban az állami iskolák fenntartója, a Klebelsberg Központ. Iskolák vezetőit kérdezve kiderült, ez csak részben igaz, mert az iskolában személyesen is meg kell jelenniük a szülőknek.

Jobbnak tartom a személyes beiratkozást, szeretném a kisfiamat is magammal vinni.” Királyné Simon Eszter

Az adatlapot online

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában Mikitáné Újjobbágy Erzsébet igazgató mondta el lapunknak, hogy ma már minden iskola honlapján megtalálható az úgynevezett e-Kréta rendszer, ami az intézmények adminisztrációját könnyíti meg. Így tehát az elektronikus beiratkozás különösebb előkészületet nem igényelt. A szülőknek annyi a teendőjük, hogy rákattintanak az e-ügyintézés linkre, regisztrálnak, majd elindíthatják a beiratkozáshoz szükséges tanulói adatlap kitöltését. Az online ügyintézésnek annyi hiányossága van, hogy az adatlapot személyesen kell hitelesíteni, így az iskolában is meg kell jelenni, de a tervek szerint jövőre már az ügyfélkapun keresztül működik majd az e-Kréta beiratkozás, ami így hitelessé válik.

Az online adatlapot azonban most is hasznos kitölteni, hiszen megrövidíti az iskolában az adminisztrációs időt. Ez főleg a népszerű iskolákban fontos, hiszen előfordul, hogy több szülő egyszerre fut be, ilyenkor pedig várakozniuk kell. Az iskolának is jó az online ügyintézés, mert a pedagógusok már a beiratkozás napja előtt látják, hogy mennyien érkeznek majd, így kalkulálni tudnak a férőhelyekkel is. Azt, hogy a gyermeket felvette-e az iskola, és hogy melyik osztályba, határozatban kapja majd meg a szülő, sorolta az igazgató.

Inkább személyesen

Egy kisebb település iskolájában is érdeklődtünk, a sajópüspöki Szent Mihály Általános Iskolában. Bán János igazgatótól megtudtuk, náluk is lehetőség van az internetes adatlap kitöltésére, de kisebb iskoláknál az a jellemző, hogy a szülők mindent személyesen intéznek. Ők jobban ráérnek, mint a nagyvárosban élők, ahol reggel 8-tól este 8-ig is dolgoznak az emberek.

– Az idén 18 új elsőst várunk az óvodából. Jobb lenne egy kicsit több, mert az ideális létszám 23, de egy osztály így is meglesz. Nálunk nem jellemző, hogy elviszik a gyerekeket nagyobb település iskolájába. A szülők valószínűleg elégedettek az intézményünkkel. A beiratkozás alkalmával tisztázzuk, hogy a szülő kér-e napközit, étkezést a gyermekének, és hogy milyen délutáni foglalkozásra szeretné járatni. Mivel egyházi iskola vagyunk, megkérdezzük azt is, hogy katolikus vagy református hittanórára jár-e majd a gyerek. Az új első osztály tanítóját ismerik a szülők, hiszen többször ellátogatott már az óvodába.

Mi van, ha lefagy?

Királyné Simon Eszter kétgyermekes édesanya, nagyobbik fia iskolába készül. Mint mondta, tud az internetes beiratkozás lehetőségéről, de olvasva a hozzá fűzött kommenteket, számára az derült ki, hogy még nem tökéletes a rendszer. – Jobbnak tartom a személyes beiratkozást, és a kisfiamat is szeretném elvinni erre a fontos eseményre. Jövőre a másik gyermekem lesz nagycsoportos, lehet, hogy akkor már az internetes formát választom. Kell még egy-két év, hogy tökéletesedjen a rendszer. Az is felmerült bennem, hogy mi van, ha egyszerre sokan lépnek fel az internetes felületre, és lefagy az egész. Akkor ott az izgalom, hogy lemaradunk a beiratkozásról. Bár hozzá kell szoknunk ehhez az újdonsághoz is, hiszen ma már egyre több mindent elektronikusan intézünk – mutatott rá az édesanya.

Hozzátette: a személyes beiratkozás azért is hasznosabb, mert akkor még újabb hasznos információkat lehet megtudni az iskoláról. Intézményt pedig úgy választottak, hogy közel legyen a lakhelyükhöz, hiszen így pár év múlva a gyerekek egyedül is haza tudnak majd menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában