Helyi közélet

2019.04.04. 10:25

A Sajó-völgy légminőségének javítása nem tűr halasztást

Miskolc - Idén megkezdik a Sajó-völgy levegőtisztaság-védelmi intézkedési tervének felülvizsgálatát.

Miskolc - Idén megkezdik a Sajó-völgy levegőtisztaság-védelmi intézkedési tervének felülvizsgálatát.

Rendkívüli hónapokon vannak túl a Sajó-völgyben – így a Miskolcon – élők, mert ez a terület a szmoghelyzetek tekintetében Magyarország legkritikusabb zónáinak egyike.

Elkeserítő adatok

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke a szmogos időszak lezárultával tárta a nyilvánosság elé, hogy a 2018. november 1. és 2019. március 31. közötti fűtési főszezon elkeserítő adatokkal szolgált. A szállópor-szennyezés Miskolc legforgalmasabb pontján, a Búza téren a tavalyi utolsó három hónapban 44 alkalommal, az idei első három hónapban 39 alkalommal lépte túl a köbméterenkénti 50 mikrogramm egészségügyi határértéket.

„Köztudott, hogy ez a szám nem léphetné túl az évi 35 napot” – jegyezte meg az elnök.

Mint megtudtuk, négy, illetve idén eddig öt esetben a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöb­értéket is meghaladta a szálló por mértéke.

„Ez a Mordort idéző állapot a sajószentpéteri, kazincbarcikai adatsorokra is jellemző volt – fogalmazott az elnök. – A Sajó-völgy földrajzi adottságai miatt a máshol problémát nem okozó meteorológiai körülmények itt, az egyébként hasonló kibocsátások esetén is kritikus állapotot jelentenek, és komoly egészségügyi hatást okoznak, ahogyan azt a tüdő és légzőszervi megbetegedések száma is igazolja.”

Mivel a földrajzi elhelyezkedésen és a meteorológiai körülményeken változtatni nem lehet, ezért a kibocsátó források körét jóval pontosabban kell az eddigiekhez képest meghatározni, és ennek érdekében sürgős kibocsátáskorlátozó intézkedéseket kell hozni a szakemberek szerint.

Soron kívül!

„Ezek az adatok is ékesen igazolják, hogy a jelenlegi levegőtisztaság-védelmi intézkedési terv a Sajó-völgyben nem felel meg a követelményeknek. Ezért a Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély idén januárban a környezetvédelmi hatósághoz fordult, kérve a terv soron kívüli felülvizsgálatát.”

A civil szervezetek észrevételeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolc Járási Hivatala – mint környezetvédelmi hatóság – indokoltnak tartotta. Tájékoztatásuk szerint az idei év első felében megkezdi a Sajó völgye zóna levegőminőségének javítására készült 2016-os intézkedési program felülvizsgálatát, melyben a Levegő Munkacsoport szakmai észrevételeire, javaslataira számítanak.

A történethez az is hozzátartozik, hogy – mint megtudtuk – az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban van az Európai Bizottság kérelme, melyet Magyarország ellen indított a „PM10 (szálló por) jogsértés” ügyében. Ez azt jelenti, hogy az egészségkárosító szálló por csökkentésének elmulasztása miatt akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat ellenünk.


[related-post post_id="4150959"]

[related-post post_id="4150690"]

[related-post post_id="4148376"]

[related-post post_id="4124785"]

[related-post post_id="4123785"]

[related-post post_id="4116170"]

[related-post post_id="4105669"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában