Helyi közélet

2019.04.01. 09:34

A gyors és kreatív gépírók versenyeztek Miskolcon

Miskolc - A fiataloknak a pontosságukat is meg kellett mutatniuk a gyorsaság mellett.

Miskolc - A fiataloknak a pontosságukat is meg kellett mutatniuk a gyorsaság mellett.

A Miskolci Járásbíróság és a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium között létrejött együttműködési megállapodás részeként pénteken gépíróverseny keretében mérhették össze tudásukat az iskola legkiválóbb diákjai.

A színvonalas oktatásért

A Miskolci Törvényszék legfontosabb feladata, az ítélkezés mellett, olyan sokoldalú szakmai programokkal is jelentkezik, melyek nem csak népszerűsítik, de segítik is a bírósági munka iránt érdeklődő fiatalokat. Idén a Miskolci és Ózdi járásbíróság közreműködésével, két szakiskolával is együttműködési megállapodás született, mely lehetőséget biztosít a szakiskola tanulói számára, hogy gyakorlati tudásuk elmélyítésével még versenyképesebben léphessenek ki a munkaerőpiacra.

A tanulóknak a szakgimnázium és a bíróság által közösen delegált zsűri előtt kellett bizonyítani rátermettségüket és gyorsaságukat. A bíróság részéről bírák és igazságügyi alkalmazottak, míg a szakgimnázium részéről oktatók képviselték tudásukkal a magas színvonalú szakmai elvárást.

A három részből álló verseny során a diákok egy szöveget másoltak le, majd a hallás utáni szövegértésről is számot adtak. A legnehezebbnek a záró feladat bizonyult, amikor a versenyzőknek önállóan kellett megszerkeszteni egy bírósági határozatot. A versenybizottság nem csak a gyorsaságot és a pontosságot, hanem a kreativitást is értékelte, mely elengedhetetlen feltétele a bírósági munkának.

Vándorkupa a győztesnek

A rendkívül gazdag és lendületes szakmai nap végén a zsűri Oláh András Dávid, 12. osztályos tanulót találta a legjobbnak, aki nem csak a legszebb megoldásokat „alkotta” a megmérettetés során, hanem fiatal kora ellenére szakmai hozzáállásával és alázatával is bizonyított. A zsűri tagjainak elismerése mellett egy vándorkupát is hazavihetett, melyet a jövő évi megmérettetésig tarhat magánál, hogy az a következő évben ismét új nyertest jutalmazzon.

„Egy felelősségteljes és jól működő 21. századi bíróság ma már nem zárkózhat el attól, hogy szakmai tapasztalataival és tudásával segítse a felnövekvő generációkat. Az is feladatunk, hogy segítsünk megtalálni számukra azt a munkát, amiben örömüket lelik.” – hangsúlyozta.

versenyt lezáró gondolataiban Dr. Kőváriné dr. Vágási Erika, a Miskolci Járásbíróság elnöke. Ezen gondolat szellemiségében folytatódik tovább a bíróság és a szakiskola közötti együttműködés, hiszen a diákok tudásának gyarapítása olyan közös társadalmi felelősség, mely nélkül jövő sem létezhet.

ÉM


[related-post post_id="4161549"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában