Helyi közélet

2019.03.26. 08:29

Végső nyugalomra helyezhette édesanyját Miskolcon - Nem bomba, egy vascső okozta a problémát

Miskolc - Egy vascsövet néztek bombának a diósgyőri temetőben.

Miskolc - Egy vascsövet néztek bombának a diósgyőri temetőben.

Eltemethette édesanyját a közelmúltban Stos Béláné. Ahogyan arról már beszámoltunk, a miskolci hölgy korábban azért nem tudta végső nyugalomra helyezni elhunyt édesanyját, mert a diósgyőri temető ügyfélszolgálatán közölték, a sírban, ahol az édesapja fekszik egy második világháborús bomba található. A történet végül megoldódott, kiderült ugyanis, hogy amit bombának hittek, egy vascső volt.

„Még január 30-án jelezte a hölgy a történteket a megyei rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában. A kollégáim a bejelentést követően haladéktalanul intézkedtek, a Magyar Honvédség Tűzszerész Szolgálatát pedig azonnal értesítettük” – mondta el Janasóczki Attila sajtószóvivő.

A Honvédelmi Minisztériumhoz (HM) fordult annak idején maga Stos Béláné is, akiknek azonnali segítséget ígértek. A HM kommunikációs osztálya lapunknak annak idején úgy fogalmazott, napi szinten hatástalanítanak és szállítanak el második világháborús robbanótesteket, ez az eset azonban valóban speciális volt, mégpedig azért, mert több szervezet együttműködése és hozzájárulása volt szükséges a mentesítés megkezdéséhez. Végül aztán – közölték újabb megkeresésünkre – nem volt szükség intézkedésre.

„A Magyar Honvédség szakemberei az eset kapcsán – folyamatosan egyeztetve az illetékes hatóságokkal – mindvégig készen álltak arra, hogy amennyiben valóban robbanóeszközt rejt a sír, azt hatástalanítsák. A terület előzetes vizsgálata során, amely rendőri jelenlét mellett, civil szakember bevonásával történt, kiderült, hogy nincs robbanóeszköz a kérdéses területen, így nem volt szükség a honvédség tűzszerészeinek bevonására.”

Megviselték a családot

Stos Béláné annak idején nem kívánt nyilatkozni az Északnak, a történések – teljesen érthetően – nagyon megviselték. Most már közlékenyebb volt: azt kérte, tolmácsoljuk köszönő szavait az illetékesek felé.

„Szeretnék köszönetet mondani a Honvédelmi Minisztériumnak, mert az egyedüliként ők álltak azonnal segítő szándékkal a kétségbeesett kérésemhez, illetve a temetkezési vállalkozónak is a rugalmasságért, március elején eltemethettük édesanyámat, ami megnyugvás volt nekem és az egész családnak” – hangsúlyozta.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4155503"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában