Helyi közélet

2019.03.04. 20:11

Szerelem a miskolci menhelyen

Miskolc - A háziállatok hasonló ragaszkodást mutatnak egymás iránt, mint az együtt élő gazdik.

Miskolc - A háziállatok hasonló ragaszkodást mutatnak egymás iránt, mint az együtt élő gazdik.

A gazdit kereső kutyusok körül népes önkéntescsapat tevékenykedik elkötelezetten a Miskolci Állatsegítő Alapítványban (MÁSA). Köztük Váradi Nikoletta fotográfus, aki művészi képeivel segíti a menhely működését és az árva négylábúak otthonra találását. Valentin-nap alkalmából legújabb fényképsorozatán keresztül a szerelmes kutyapárokkal ismerkedhettek meg az állatbarátok. Biztatva őket arra, hogy akár már meglévő házi kedvencük mellé is fogadjanak örökbe egy másik ebet.

„Ezek az ivartalanított, különnemű kutyusok egy kennelben élnek. A szerelmük pusztán plátói, de nagyon jól érzik magukat együtt. Mi pedig minden alkalmat megragadunk, hogy valamilyen figyelemfelkeltő fotósorozatot készítsünk róluk, amire most a Valentin-nap jó apropó volt. Korábban már karácsonyra és mindenszentekre is a kamera elé állítottuk őket” – mesélte Váradi Nikoletta.

Más praktikákkal fotóz

Az állatfotózás teljesen mást igényel, mint bármilyen egyéb téma.

„Néhány kutyus kifejezetten fotogén és hagyja magát fényképezni, de másoknál különleges praktikákat kell bevetni, hogy odafigyeljenek rám. A menhelyi kutyáknál egyébként is jellemző, hogy nem ismerik jól a vezényszavakat és nehezen maradnak egy helyben. Nekem a fotózás a szakmámon keresztül jött be a képbe. Kutyakozmetikusként dolgozom és a munkáimat szerettem volna megörökíteni, ez aztán kinőtte magát és képesítést is szereztem hozzá. A menhelyre pedig egyébként is járok önkénteskedni, úgyhogy kézenfekvő volt, hogy a fényképeimmel segítsem a MÁSA tevékenységét. Általában kitelepüléseken szoktam fotókat készíteni. Tavaly például kutya–gazdi fotózást szerveztünk, ahol az elkészült fényképek befolyt összegével támogathatták az állattartók a Miskolci Állatsegítő Alapítvány működését” – osztotta meg.

A Valentin-napi képsorozaton keresztül öt gazdikereső szerelmes kutyapár: Mirza és Kajla, Sárika és Erik, Szőlő és Tigris, Szikra és Pite, végül Zsivány és Odi életét ismerhetik meg az olvasók.

„Az izgatott menyasszony, Mirza három, a beletörődő Kajla pedig négy éve van a Miskolci Állatsegítő Alapítványnál és bő két éve élik életüket közösen. A kisasszonyra ráférne egy alapos diéta, a menhelyen elengedte magát, de így is bújós, barátságos kutyus. A robusztus alkatú Kajlát sérülten, legyengülve fogták be annak idején, de most már jó erőben lévő, határozott eb.”

„A legfrissebb páros a sorozatban Sárika és Erik, mindössze három hónapja laknak együtt, de máris kiváló köztük az összhang. A magas, kecses, magyar vizsla Sárika és az alacsonyabb, de igencsak masszív Erik igazi emberbarátok, végtelenül kedves, ragaszkodó állatok. Vadászós társaság, cicák mellé nem ajánlják őket. Sárika fajtájánál fogva hajlamos elkapni mindent, ami szalad, férjura, Erik pedig kiváló patkányfogó.”

„Tigris és Szőlő régi összeszokott szerelmespár. Már négy éve élnek együtt, mióta Tigris megérkezett, ugyanis Szőlő már hat éve él a menhelyen. Mindketten aktív, túláradóan barátságos kutyusok és előéletük is hasonló: Miskolc utcáin kóboroltak.”

„A bájos menyasszony Pite és a boldog vőlegény Szikra két éve költöztek össze a MÁSÁ-nál és jól összeszokott párost alkotnak. Szikra az aktív, pörgős, kimozdulós típus, míg Pite kettejük közül a nyugodtságot képviseli. Mindketten kóbor kutyusokként éltek az utcán, mielőtt a menhelyen egymásra találtak.”

„Az egyik legrégebbi együtt élő páros. Zsivány baba hat éve lakik a menhelyen, kissé szégyenlős és nehezen barátkozó, de ha megnyílik, végtelenül ragaszkodó kis hölgy. Párja, Odi négy éve került hozzánk, és egy régi baleset miatt egyik szemét el kellett távolítani, így a pár egyik tagja lelki, a másik testi hibával kell hogy boldoguljon az életben.” – olvasható a Miskolci Állatsegítő Alapítvány közösségi oldalán.

Sok balesetes kutya

A menhely vezetőjét kérdeztük a téma kapcsán, hogyan érdemes két kutyust összeköltöztetni.

„Nekünk az vált be a legjobban, hogy egy ivartalanított kant és szukát tartunk azonos kennelben. Még két szuka szokott előfordulni, de a két kan nagyon domináns, és verekedés lenne belőle, ezért a leendő örökbefogadóinknak is ezt a felállást ajánljuk – hangsúlyozta Horváth Rita, a MÁSA Sajószigeti úti telephelyének vezetője.

„Az elmúlt időszakban rengeteg balesetes kutyánk volt. Egy hete érkezett hozzánk két sérült kutyus, akiket azonnal műteni kellett. A parasznyai eb gerinctörést szenvedett és kétségek merültek föl, hogy meg tudjuk-e menteni. A másiknak pedig keresztszalag-­szakadása van és combcsontfej metszést végeztek rajta. Mindkét beavatkozás több százezer forintos tétel, ami most különösen megterhelő számunkra, ezért várjuk a jólelkű adományozók segítségét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában