Helyi közélet

2019.03.28. 07:35

Nem tudják, hogy lesz újra tető a fejük felett - Kártyavárként dőlt össze a tető Hernádbűdön

Hernádbűd - Nagy bajba került egy idős, beteg asszony és szintén beteg fia. Összedőlt a házuk teteje.

Hernádbűd - Nagy bajba került egy idős, beteg asszony és szintén beteg fia. Összedőlt a házuk teteje.

Eddig sem volt felhőtlen a Hernádbűdön élő Orosz Pálné élete, de az elmúlt hét péntekén újabb sorscsapás érte. Házának teteje összedőlt, akár egy kártyavár. Szerencsére nem sérült meg senki, de az idős és beteg asszony el sem tudja képzelni, hogyan lesz újra tető a feje fölött.

A napokban meglátogattuk őt és a fiát. Szomorúan hallgattuk, mennyi mindenen mentek már keresztül.

Olgi néni, baj van!

– Délután 2 órakor történt a baj. Mi itt voltunk bent a házban, mint mindig. Nem is nagyon tudunk kimenni, mert én 100 százalékos rokkant vagyok, a fiam pedig 90 százalékos. Agyi infarktust kapott ’94-ben, azóta itt él velem. Én etetem, én gondozom. Mi nem is hallottunk semmit, csak a szomszéd szaladt át, hogy „Olgi néni, nagy baj van! A tető összedőlt!” Pedig nem volt rossz a tetőm, csak amióta lezárták a perei hidat, annyi kocsi jár erre, amennyi még soha. Lehet, hogy a kocsik okozta rezgés miatt rogytak össze a tetőlécek – találgat a 71 éves asszony.

Elmeséli, hogy került Hernádbűdre.

– Miskolcon laktunk, az Avason, de amikor megműtötték az agyamat, az orvos azt tanácsolta, hogy költözzek egy csendes, nyugodt helyre, ahol nem kell emeletet mászni. Így kerültünk ide, Hernádbűdre. Itt valóban nyugalom van és jó levegő, de újabb és újabb sorscsapás nehezítette az életünket. Nekem a gyomromat és a lábamat is meg kellett műteni, csak totyogni tudok idebent, görbebottal. Nagyon keserves. A fiam kőműves volt, Zsolcán lakott, de a betegsége után hozzám költözött. A férjem lábát le kellett vágni, majd 2008-ban meghalt. Sok kínszenvedésen átmentünk már – teszi hozzá keserűen az asszony.

Dupla fólia

Mint mondja, amikor összedőlt a tető, Takács László polgármester a segítségükre sietett. A közmunkásokkal leszedette a tetőzet maradványait, és dupla fóliát szögeltetett a házra. Ez a megoldás ideiglenesen megfelel, de mi lesz, ha esik az eső? Az asszony bele sem mer gondolni. Arra nincs semmi remény, hogy saját erőből új tetőt csináltasson, hiszen a fia rokkantnyugdíja 74 ezer forint, az övé 77 ezer. Ebből kell a rezsit és a gyógyszereket fizetni, és meg is kell élni valahogyan.

– Az sem mindegy, hogy mit főzök, mert a műtött gyomromnak nem minden jó. Pedig lenne ingyenes ebéd a településen, de inkább elkészítem magunknak. Higgye el, nem könnyű. Alig tudok állni a konyhában, a falnak támaszkodom és kapaszkodom, így tudok csak boldogulni. A fiamat etetni kell, mert a kezét nem tudja használni. Ebéd után elmosogatok. Azt is csak lassacskán, nagy keservesen. Legtöbbször csak üldögélünk, mert a kertbe egyáltalán nem tudunk kimenni. Amikor ide­költöztünk, még gondoztam az előkertet, szép virágaim voltak, de ma már az sem megy. Csak lekaszáltatom a füvet, a hátsó kertet pedig mindig odaadom valakinek, hogy termeljen benne azt, amit akar. Vagy a görbebotot fogom vagy a kapát, a kettő együtt nem megy – mondja kesernyés mosollyal Olgi néni.

Ki tud segíteni?

Elmeséli azt is, hogy a gyógyszerkiváltáshoz és a bevásárláshoz kap segítséget.

– Nagyon nagy bajban vagyunk! A ház nem maradhat így, mert ha eláznak a falak, összedől az egész. Hátha tudna valaki segíteni a tető újjáépítésében anyaggal, szakértelemmel és szakmunkával. Segédmunkást tud biztosítani az önkormányzat. Lemeztetőre gondoltam, mert az olcsóbb és könnyebb, mint a cserép. Jobban elbírnák a falak – teszi hozzá az idős asszony.

Kérjük olvasóinkat, aki bármiben segítséget tud nyújtani a Hernádbűdön élő Szabó Pálnénak és fiának, jelezze e-mailben az alábbi címen.


[related-post post_id="4183272"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában