Helyi közélet

2019.03.06. 14:27

Lassan a finisbe ér az építkezés Miskolcon

Miskolc - Már szigetelik a homlokzatokat, és a belső munkákkal is haladnak.

Miskolc - Már szigetelik a homlokzatokat, és a belső munkákkal is haladnak.

Már csak egy toronydaru magasodik a Lévay József Református Gimnázium épülő sportkomplexuma fölé. A Rákóczi utcán álló, egyébként nagyobbat hétfőn bontották le, mivel a magasépítési munkák dandárja az elmúlt időszakban lezajlott – mondta el érdeklődésünkre az oktatási intézmény igazgatója.

– Iskolánk a daruk építését és most a bontást is örömteli pillanatként élte meg. Egyiket azért, mert a magasépítési munkák megkezdése azt jelenti, új sebességre kapcsolt az építkezés. A másikat pedig azért, mert ha nincs szükség rájuk, az azt jelenti, hogy lassan-lassan vége a beruházás miatti átmeneti állapotnak – hangsúlyozta Ábrám Tibor.

Az új épület falait szemlélve a járókelőknek is hasonló lehet az érzése. Bár az udvaron lévő toronydarut kisebb munkákhoz még használják, viszont az összes homlokzati nyílászáró a helyén van, és a homlokzat hőszigetelésén is nagy erőkkel dolgozik a kivitelező. Olyannyira, hogy a nyugati oldal már csaknem készen van.

Puritán elegancia

„A kíváncsi szemek ugyan nem látják, de a belsőépítészeti munkák is nagyon jól állnak. A szakemberek jelenleg vakolnak, glettelnek, de építészünk segítségével a beépítendő csempéket, burkolatokat is kiválasztottuk. A folyamat során törekedtünk arra, hogy minél több hazai építőanyagot használjunk, illetve arra is, hogy – a többi épülethez hasonlóan – az uszodai és a tornatermi részek is tükrözzék azt a fajta visszafogott, puritán eleganciát, ami mindig is jellemezte a református egyházat.”

Ábrám Tibor kiemelte, a tanévből hátralévő hónapokban további jelentős változáson megy majd át a komplexum és a környéke is.

„A külső építészeti munkák után válik majd láthatóvá a végleges homlokzat, ezután pedig az iskola környezete is helyreáll, sőt esztétikusabbá válik, mint korábban. A MIHŐ távhővezeték-fektetésének nyomait már korábban helyreállították, és a Papszeren is csak néhány parkolóhelyet foglalunk már el. Ez így marad egészen addig, amíg az arra nyíló homlokzat el nem készült, utána pedig egy alapos takarítás után ezt a területet is visszaadjuk a városnak.”

A Rákóczi Ferenc utca képe májustól változhat, várhatóan ekkortól „nyílik ki” az építkezés területe és kezdik el kialakítani az épület előtti területet. Az igazgató hangsúlyozta, bár a kis tér ugyan magánterületen lesz, de a városlakók számára is használható lesz.

– Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a kiemelt műemléki környezethez mi is hozzáadjunk, viszont nagy hangsúlyt fogunk fektetni arra, hogy csak olyan emberek használják, akik nem rongálják meg, nem teszik tönkre – utalt Ábrám Tibor a terület korábbi állapotára.

Folyamatos koordináció

Az épület műszaki átadása június 19-én várható és – ahogy az intézményvezető mondja – ez tartható is lesz, hála a folyamatos koordinációknak. Ezt követően próbaüzem kezdődik, mely során egyrészt az épület műszaki berendezéseit tesztelik majd, másrészt viszont diákcsoportokkal is kipróbálják majd a medencét, illetve a tornacsarnokot. Az igazgató szerint erre praktikus okok – létszám-meghatározás, vagy éppen a vízforgató, vízhőmérséklet beállítása – miatt van szükség.

A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon új sportkomplexumát várhatóan az új tanévtől vehetik birtokba az iskola tanulói, de az intézmény tervei szerint a létesítmény szolgáltatásait bizonyos időszakokban a városlakók is használhatják majd.


[related-post post_id="4162820"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában