Helyi közélet

2019.03.15. 14:38

Kétszázan sem lakják ezt a tíz falut Borsod-Abaúj-Zemplénben

Miskolc – Közel tíz évvel ezelőtt már összeszedtük az ország legkisebb városait egy <a href="http://www.boon.hu/top-10-e28093-magyarorszg-legkisebb-vrosai/news-20100505-04261559" target="_blank" rel="noopener">cikkünkben</a>. Ennek apropóján ismét belevetettük magunkat a statisztikákba és felkutattuk megyénk tíz legkisebb települését.

Miskolc – Közel tíz évvel ezelőtt már összeszedtük az ország legkisebb városait egy cikkünkben. Ennek apropóján ismét belevetettük magunkat a statisztikákba és felkutattuk megyénk tíz legkisebb települését.

Miskolc és a megye sok elsőséggel büszkélkedhet, így talán nem meglepő, hogy a kis falvak tekintetében is élen jár – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található ugyanis a legtöbb 100 fő alatti lakosú település, ezen belül is az encsi és az edelényi járásban.

Nézzük hát a listát, kalandozzunk egyet csodás környékünkön!

1. Szanticska – 7 fő

Fotó: szanticska.hu

Bár Szanticska közigazgatásilag Abaújlak külterületi lakotthelye, mégis önálló településként gondolunk rá. A zsákfalu, amit a kihalás széléről élesztettek újjá, manapság csapatépítők, rendezvények, táborok ideális helyszíne. Távol a világ zajától, szomszédoktól, forgalomtól, akár egy zajos lakodalom megrendezésére is tökéletes lehet, hiszen mind a 19 épülete vendégházként működik. A falu adott otthont nemrégiben a III. Szikszói járási napoknak is, ahol az önellátásra törekvő települések mutatkoztak be. Nem mellesleg Abaújlak társadalmi alpolgármestere Rokker Zsolti, azaz Erdei Sándor, aki büszke szanticskai telek- és vendégháztulajdonos.

2. Debréte – 7 fő

Fotó: debrete.webnode.hu

Debréte ugyancsak lenyűgöző természeti adottságokkal és atmoszférával rendelkezik, ahogyan a hozzá hasonló, dombok között megbúvó zsákfalvak az abaúji térségben. A falut ma már mindössze heten lakják, és a munkalehetőség mellett itt nincs sem bolt, sem iskola, sem orvos, de még egy kocsma sem. Ennek ellenére a helyiek igyekeznek fennmaradni, az őslakosok mellett sokan vásárolnak a településen házat, hogy falusi turizmussal foglalkozzanak.

A Hírek 360 csapata 2018-ban forgatott is Debrétén, a videót " target="_blank" rel="noopener">ezen a linken lehet és természetesen érdemes is megnézni.

3. Gagyapáti – 10 fő

Fotó: eledofalvak.hu

A törpefalu szintén közel áll az elnéptelenedéshez, azonban a helyiek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt elkerüljék. A Gagyapáti­ban élők és az innen elszármazottak ugyanis üdülőfalut szeretnének kialakítani, és vonzóvá tenni az ide látogatók számára a települést. Az eldugott hegyi falucskában minden adott ahhoz, hogy a pihenni vágyók kedvencévé váljon. Csönd, friss levegő, meseszép kilátás, kedves lakosok várják a turistákat Gagyapátiban.

4. Tornakápolna – 12 fő

Fotó: magyarcimerek.hu

A kis zsákfalu a Galyaságban, az Aggteleki Nemzeti Park területén, az Aggteleki-karszttól nem messze helyezkedik el. Tornakápolna 350 méteres tengerszint feletti magasságban, egy hegyen található, melyről nagyszerű kilátás nyílik a környező dombos tájakra és a Tátra csúcsaira. A falu olyannyira vadregényes, hogy tömegközlekedési eszközzel nem is közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás Perkupán található, így aki valóban el akar menekülni egy kicsit a nyüzsgő világ elől, Tornakápolna épp megfelelő választás.

5. Tornabarakony – 14 fő

Fotó: flickr.com

Bár a faluban alig maradtak őslakosok, Tornabarakony közel sem nevezhető haldokló településnek, hiszen pezseg a kulturális élet, és eseményekben sem szűkölködik: a településen aktív civil szervezetek működnek és szerveznek folyamatosan programokat. Ilyen például a gyógynövény-gyűjtés, a Gömör-Tornai Népművészeti Találkozó, vagy a 2015-ben indult ikonfestőtábor, de emellett dráma- és néptánctábornak is otthont ad a pici település. Emellett pedig a helyi templomot is felújították, amihez a civilek adományai is hozzájárultak.

6. Teresztenye – 21 fő

Fotó: eledofalvak.hu

Az Aggteleki-hegység lábánál fekszik Teresztenye, ahol a kert maga az erdő, az út mellett patak csordogál, és hatalmas a csend. A falu a Rét-patak völgyében fekszik, egy karsztfennsík alatt. A környéken gyakran barlangkutatók munkálkodnak, hogy az eddig feltáratlan természeti kincseket feltérképezzék. A háborítatlan kis faluban az utazó is megpihenhet, aki Aggtelek, Jósvafő és a Bükk-vidék felfedezésére indul. A helyiek igyekeznek folyton fejlődni, néhány éve több építkezésbe is belefogtak. Műemlékkel is büszkélkedhetnek, ugyanis egy gyönyörű Árpád-kori templom található a településen.

7. Perecse – 27 fő

Fotó: eledofalvak.hu

Almaligetek és a Perecsei-patak kísérik a perecsei látképet, a domboldalban néhány tehén legel. Csönd. Almaillat. A falu, mint egy nyugodt, ráncos homlokú idős úr, aki nem éppen szószátyár, mégis kellemes melegség árad a szemeiből. A helyi szépkorúak közül néhányan még járnak templomba, a településnek van egy apró, de csodaszép görögkatolikus temploma. Maga a béke.

8. Sima – 31 fő

Fotó: vagabundus.blog.hu

A Zemplén ölelésében fekszik az ősidők óta lakott település, Sima, melynek bizonyítéka, hogy a közelben kőkori telep maradványaira bukkantak a régészek. Falusi vendéglátásra és vadászatra rendezkedtek be, de emellett a fiatalság számára is kínálnak programot – bár a község Baskó felől szinte megközelíthetetlen. A Simai Ifjúsági Tábor apartmanházait néhány évvel ezelőtt újították fel, ahol a környék fiataljainak nyújtanak lehetőséget a nyári szünidő hasznos eltöltésére. A falu egyik látványossága a közel 250 éves kocsányos tölgy, amely büszkén áll a zöld réten, a hegyek árnyékában.

9. Becskeháza – 32 fő

Fotó: eledofalvak.hu

Becskeházán járva az ember akár azt is hihetné, hogy egy alpesi faluban barangol. Nehéz, de friss hegyi levegő, hatalmas domboldalak, takaros házak. Néhányon ezek közül eladó tábla függ, ahogy a környék megannyi falujában, egyre kevesebben élnek itt is. Azonban Becskeházán sem telnek eseménytelenül a napok, 2018-ban ugyanis a református templom adott otthont az Abaúji Egyházmegyei Kórustalálkozónak, melyen hét település énekesei találkoztak és töltötték meg a völgyet csengő dallamokkal.

10. Keresztéte – 33 fő

Fotó: Keresztéte Facebook oldala

Napsütötte, zöldellő domboldalakon illatozó levendula ültetvények hívogatják a látogatókat Keresztétébe, ahol nem csupán a festői táj látványa az, amivel büszkélkedhet a törpefalu. Messziről érkeznek az utazók, hogy részt vehessenek a hagyományteremtő céllal meghirdetett levendulaszüreten, melyet a helyiek Levendáriumnak hívnak.

Ami szintén kuriózum, hogy nemrégiben focicsapat is alakult a faluban, ezzel vélhetően ők a legkisebb településen működő futball klub.

+1 Derenk 0 fő

Fotó: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A valaha virágzó kis falu több mint hetven éve kihalt, így Szögligethez csatolták. Érdekesség, hogy 1943-ban másodszor lett lakatlan. Először ugyanis az 1711-es pestisjárvány miatt néptelenedett el szinte teljesen, lakosai nagyrészt meghaltak a betegségben, a túlélők pedig elmenekültek. Ezt követően lengyeleket telepítettek be, akik felélesztették a teljesen elszigetelt helyet. Később, az 1940-es években kitelepítették a lakosságot, mert Horthy kormányzó vadászterületet akart létrehozni, így szétszórták a lakókat a környéken. Számukra a romfalu történelmi emlékhely lett, a régi lakosok és leszármazottaik minden évben búcsút tartanak a szellemfaluban, ami ekkor újból megtelik élettel – a 2017-es derenki búcsúról fotókat és videókat ezen a linken lehet megnézni. Házak már nem állnak, csak néhány romos, omladozó fal, egyedül az iskola épülete (melyben emlékkiállítást rendezett be a lengyel közösség), a templom helyén épült kápolna és az egykori temető megmaradt sírkövei tanúskodnak az egykori derenki életről. Derenken ma turistaút vezet keresztül, a látogatók egészen különleges atmoszféráról számolnak be, az úton pedig kétnyelvű táblák jelzik a néhai házak helyeit, rajtuk a tulajdonosok és új otthonaik helyneveivel.

BOON-BNE


Merre induljunk?

Hogy pontosan hol is találhatóak ezek az eldugott kis települések?

Íme egy térkép, ami megmutatja!


[related-post post_id="3042873"]

[related-post post_id="2889244"]

[related-post post_id="2705073"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában