Helyi közélet

2019.03.22. 11:12

Jelentősen megerősítik a gátakat Borsodivánkánál

Borsodivánka - A beruházás egy országos komplex program része.

Borsodivánka - A beruházás egy országos komplex program része.

Több mint nyolc kilométeren 4,6 milliárd forint, főként európai uniós támogatásból újítják föl az árvízvédelmi létesítményeket Borsodivánka és Négyes határában. Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉVIZIG) csütörtökön Borsodivánkán adott számot a beruházás előrehaladásáról. Elsőként Bogdán József polgármester beszélt, kifejtve, hogy szerinte jól halad a kivitelezés. Felidézte azt is, hogy 2010-ben mekkora védekezési munka folyt a gátakon.

Változtak a körülmények

Csont Csaba, az ÉVIZIG műszaki igazgatóhelyettese, főmérnöke kifejtette, a beruházás egy országos komplex program része. Az árvízvédelemben, vízgazdálkodásban föl kell készülni a klímaváltozásra, az aszályokra. Az elmúlt évtizedekben változtak a körülmények, a Tisza, a jogszabályok, a töltések kialakítása, több helyen tározók épültek a folyó mentén. Az első helyen a hullámtér rendezése szerepel, ezt követik a tározók, majd az árvízvédelmi rendszer fejlesztései. Itt nyolc és fél kilométer töltés átépítése zajlik, a Rima- és a Csincse-patak töltéseit emelik, erősítik meg, de a kiszolgáló utak is jobbak lesznek és a védművek koronáján aszfaltút is vezet majd. A korábbi csappantyús zsilipeket kettős zárásúakra cserélték. Mint mondta, a környék a Tisza-tó visszaduzzasztó hatása miatt fokozottan veszélyeztetett, s a patakokon a Tisza hajlamos megemelni a vízszintet. A gátak legkevesebb 40, de néhol 180 centiméterrel voltak alacsonyabbak a mértékadó árvízszintnél (a százévente egyszer előforduló árvíz magassága), most ezt egy méterrel meghaladó magasságúakra építik a töltéseket. Ezen kívül újjáépítették a négyesi gátőrházat, amelynek udvarán raktár épül gépek, illetve védekezési anyagok számára.

Biztonságot nyújt

Kiss Péter, az ÉVIZIG árvízvédelmi és folyógazdálkodási osztályvezetője szerint a töltések átépítése szakaszosan folyik, a Rima jobb oldalának felső szakaszán és a bal oldalon folyik a munka. Agyagbányákat is nyitottak, ahol régészeti feltárások folynak.

Tóth Pál, az egyik kivitelező, a Magyar Vakond Kft. projektvezetője elmondta, 300 ezer köbméter földet mozgatnak meg, a felét már elvégezték, a töltés építésével nyár közepére, az útépítéssel nyár végére végeznek. A négyesi gátőrházat május elején szeretnék átadni.

Az ÉVIZIG szerint a beruházás közvetlenül Négyes, Borsodivánka és Szentistván lakóinak nyújt biztonságot, de közvetve a dél-borsodi és poroszlói ártéri öblözetekben további tíz település védelmét biztosítja az árvizek kártételeivel szemben. Csökken az elöntés kockázata, ezzel együtt mérséklődnek a védekezési költségek és nő az árvízi biztonság.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában