Helyi közélet

2019.03.27. 14:22

Eszter csilingelő hobbija

Szirmabesenyő - Százharmincnégy csengőből áll a szirmabesenyői gyűjtemény, tele izgalmas darabokkal.

Szirmabesenyő - Százharmincnégy csengőből áll a szirmabesenyői gyűjtemény, tele izgalmas darabokkal.

Már a bejáratnál hatalmas agyagcsengők fogadnak Hajdu Eszternél Szirmabesenyőben. Aztán belépünk a lakásba, ott is sok-sok csengő, ahová csak nézünk. Különböző nagyságban, van közte réz, porcelán, színes, mintás: egész pontosan 134 darab.

Egész kicsik voltak a gyerekeim, és én nagyon szerettem őket elvarázsolni.” Hajdu Eszter

Elvarázsolja a kicsiket

– Egész kicsik voltak a gyerekeim, és én nagyon szerettem őket elvarázsolni, innen indult a vonzalmam a csengőkhöz. Akkor csak egy-két darabom volt, rézcsengők, főleg karácsonykor csilingeltünk vele – mesél a kezdetekről Eszter, aki óvónő, a szirmabesenyői ovi vezetőjeként ment nyugdíjba, de ma már újra dolgozik Miskolcon, református óvodában.

– Az oviban is mindig volt, van nálam egy-kettő, a gyerekeket nagyon vonzza a hangja. Csilingelek egyet, és szólok, itt az ideje a játékelpakolásnak, vagy épp kezdődik a meseolvasás: azonnal szót fogadtak.

Hogy mikor, mivel indult a gyűjtés? Összemosódnak az emlékek: nem tudja pontosan megmondani. Egyszer kapott egyet ajándékba valakitől, de nem emlékszik a részletekre, csak arra, hogy egyre több lett, és ő gyűjteni kezdte.

Utazáskor: csengő

– Nem nehéz nekem ajándékot venni – nevet. Rendszeresen kap újabbakat innen-onnan, és ő maga is vásárol az utazásai alkalmából.

Végig is nézzük mind­ahányat. Mutatja, melyiket kapta a fiáéktól az Azori-szigetekről, melyeket vásárolta ő maga például Korondon (csodaszép kékek), nézzük a szentendrei, a hollóházi porcelánokat. Van köztük szépen kimunkált madaras, virágos, sokuk valódi műremek: Esztert nem érdekli a tucattermék, a kézzel készült darabok annál inkább. Külön polcon vannak a karácsonyiak, egy másikon a rézcsengők. Néhányukat felemeljük, hallgatjuk a csilingelő hangokat, egyik mély, másik magas, izgalmas hangkavalkád.

– Bár a lányom zenész, zenélni nem szoktunk a csengőkkel, de ha igazán nyugdíjas leszek, akkor talán – jegyzi meg Eszter. Az viszont kiderül, ha vendégségbe jön néhány kicsi, biztos, hogy előbb-utóbb játszani kezdenek a csengőkkel. – A szülők szabadkoznak, de én mindig mondom, csak nyugodtan, a gyerek tudja, hogy vigyázni kell rájuk.

Néha eszébe jut, hogy elcsomagolja őket – nem könnyű, sőt macerás a takarítás ennyi darab mellett – de aztán mindig győz a tárgyak iránti szeretete. Egyébként is rajong a művészetekért, a csengőkön túl többféle műtárgy, festmény látható a szobákban, a falakon.


[related-post post_id="4183155"]

[related-post post_id="4091304"]

[related-post post_id="3978647"]

[related-post post_id="3567414"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában