Helyi közélet

2019.03.20. 12:37

Érdekképviselet a versenyképességért

Miskolc - Ádám Imre: „Mindannyiunk érdeke a helyi vállalkozások megerősödése, fejlődése.”

Miskolc - Ádám Imre: „Mindannyiunk érdeke a helyi vállalkozások megerősödése, fejlődése.”

A megyei vállalkozások érdekeit szem előtt tartva, működésüket és fejlődésüket segítve dolgozik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Megyei Szervezete. Elkötelezetten igyekeznek minél hatékonyabban képviselni tagvállalataik érdekét a szakminisztériumi munkacsoportokban, és a helyi döntéshozó szerveknél egyaránt – többek között erről is beszélgettünk Ádám Imrével a megyei szervezet szerdai éves közgyűlése előtt.

Vélemények, javaslatok

A VOSZ elnökhelyetteseként Ádám Imre a legjobb pozícióból képviselheti a megyénkbeli vállalkozások érdekeit, éppen ezért minden alkalmat megragad arra, hogy megismerje a tagok véleményét és javaslatait, s hogy milyen elvárásaik vannak a VOSZ munkáját illetően.

– Nemcsak országosan, helyben is arra törekedtünk és törekszünk jelenleg is, hogy folyamatosan jelen legyünk a vállalkozókat érintő jogszabályalkotási folyamatokban, kifejtve szakmai véleményünket – mondta. – Vállalkozóink érdekeit képviselve több területen is együttműködünk, és jó kapcsolatot ápolunk többek között országosan az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal különböző munkacsoportokon keresztül, illetve részt veszünk a munkaadói oldalon a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának munkájában. Megyei szinten pedig folyamatosan egyeztetünk a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzattal, a Kormányhivatallal, Miskolc Megyei Jogú Várossal és más településekkel, a NAV Megyei Igazgatóságával, a Miskolci Egyetemmel és a BOKIK-kal is. Együttműködésünk legfőbb célja a vállalkozók szakmai képviselete, valamint hogy a minél több megyei nagy projektnél fontos szerephez jussanak a helyi cégek, illetve megismerjük, közvetítsük a fejlesztési irányaikat, foglalkoztatási igényeiket, továbbá bemutassuk nekik azokat a lehetőségeket, amik segítségével optimalizálhatják működésüket. A 2019. év elején megjelent kormányzati és MNB-programoknak a magyarországi gazdasági szereplők – vállalkozók, munkaadók és munkavállalók –, a magyar állam és a magyarországi gazdasági környezet hatékonyságát és nemzetközi versenyképességét középpontba helyező szemlélete egybevág a VOSZ gazdaságpolitikai programjának irányultságával, így jó alapot biztosít egy jobb, magasabb szintű együttműködésre, a társadalmi párbeszéd folytatásának folyamatos bővítésére. Mindenkinek érdeke ugyanis, hogy a helyi vállalkozások fejlesszenek, fejlődjenek, megerősödjenek, hogy a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklus után is versenyképesek maradjanak.

A mindennapok munkáját illetően elmondta, nagy erőt fordítanak a szolgáltatásokra: ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak például a tagvállalatok számára, és vállalati információs honlapot működtetnek, ahol szakértők válaszolnak a cégek kérdéseire. Az egyik legfontosabb projekt továbbra is a Széchenyi Kártya Program, ami egyre szélesebb körben és egyre nagyobb területen nyújt segítséget a vállalkozásoknak, többek között az uniós pályázatoknál a szükséges önerő biztosításához. Ezt a VOSZ és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös cégével, a KAVOSZ Zrt.-n keresztül biztosítják.

Ami a jövőt érinti

– A VOSZ képviselői az elmúlt évben valamennyi formális és informális gazdasági fórumon szorgalmazták a bürokrácia csökkentését és a versenyképességi szempontok előtérbe helyezését – tette hozzá Ádám Imre. – Az egyik legfontosabb feladatunk az lesz, hogy a digitalizáció térhódításával, az Ipar 4.0 lehetőségeivel és követelményeivel megismertessük azokat a mikro- és kisvállalkozókat, amelyek még nincsenek felkészülve a gyors és viharos változásokra. Ezeket a területeket a mai közgyűlésünkön is kiemelt témaként kezeljük.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában