Helyi közélet

2019.03.01. 08:46

Ellenőrzésre számíthatnak idén a gépjármű-kereskedők is

Miskolc - Határozottan lép fel a NAV az adójogszabályokat szándékosan és súlyosan megsértő adózókkal szemben.

Miskolc - Határozottan lép fel a NAV az adójogszabályokat szándékosan és súlyosan megsértő adózókkal szemben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) meghatározta azokat a szakmákat, szektorokat, amelyek ellenőrzésére idén kiemelten koncentrál. A beérkező adatok ugyanis leginkább ezeken a területeken mutatnak kockázatot a bevételekre. Az internetes kereskedelem, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, az alkalmazottak bejelentése, a vám- és jövedéki szabályok betartása, az online számlaadat-szolgáltatás kiemelt helyen szerepel az ellenőrzési tervben.

Kölcsönzési visszaélések

A NAV idén is figyelmet fordít az adózók „transzferár-képzési gyakorlatára” és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére. A legnagyobb adóteljesítményű adózókat kiemelkedő költségvetési hatásuk miatt ugyancsak folyamatosan kell monitorozni.

A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos visszaélések miatt a NAV a csalárd foglalkoztatókhoz bejelentett munkavállalók jogviszonyát, az abban bekövetkező változásokat nyomon követi, hogy az adókikerülésre használt foglalkoztatói láncolatokat feltárja, védve ezzel a munkavállalók érdekeit is.

A NAV ellenőrzéseit továbbra is kockázatelemzésen alapuló differenciált fellépés jellemzi. Az együttműködő, jogkövető adózók hiba esetén azonnali szankciók helyett számíthatnak a NAV munkatársainak támogatására. Az adójogszabályokat szándékosan és súlyosan megsértő adózókkal szemben azonban továbbra is határozottan lép fel a hivatal.

A NAV kockázatelemzései alapján kiemelt figyelmet fordít az építőipari vállalkozásokra, a személyszállítókra, a szálláshely-szolgáltatókra, a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítésére, az „adózatlan” jövedéki termékek feketepiacának visszaszorítására, áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcskereskedelmi ügyletek visszaszorítására.

A NAV a támogató eljárásokat jellemzően a turizmusfejlesztési hozzájárulás alanyainál; a 36 órás munkaviszony mellett dolgozó egyéni vállalkozóknál, a foglalkoztatóknál, az alkalmazottak bejelentésére és az ehhez kapcsolódó bevallásokra fókuszálva rendeli el.

Működik az Adótraffipax

A NAV továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásárlásokat.

A NAV legfontosabb feladata a költségvetési bevételek biztosítása, a gazdasági fejlődés támogatása a rejtett gazdaság és az adóelkerülések visszaszorításával, valamint az önkéntes jogkövetés ösztönzése.

ÉM


[related-post post_id="4153236"]

[related-post post_id="4149668"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában