Helyi közélet

2019.03.02. 11:43

Élettelen csodák kiállítása Miskolcon

Miskolc - Külön előadáson mutatják be a néhány napja elfogadott új ásványt.

Miskolc - Külön előadáson mutatják be a néhány napja elfogadott új ásványt.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Herman Ottó Múzeum Ásványtára és a University Sportmarketing Kft. szervezésében idén 37. alkalommal kerül megrendezésre március 9–10.-én a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetemen, mely Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja – mondta el Szolyák Péter, a Herman Ottó múzeum megbízott igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján. A kiállítás ideje alatt a látogatók a múzeumi belépők árából 20 százalék kedvezményben részesülnek – tette hozzá.

– A rendezvényen – amely az egyetem és a múzeum együttműködésének egy fontos eleme – több mint száz hazai és külföldi kiállító 300 asztalon mutatja be a természet élettelen csodáit: ásványokat, drágaköveket és ősmaradványokat – emelte ki dr. Mádai Ferenc a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának intézeti igazgatója. A kezdetektől az a cél vezérelt bennünket, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz (érdeklődő, gyűjtő, kereskedő, szakember) találjon kínálatot a választékban – mondta el.

Játszóház és oknyomozás

Idén is folytatják az elmúlt években nagy sikerű Földtudományi Játszóházat, melynek keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek bizonyos ásványokból készült, egyszerű, kicsik és nagyok számára is könnyen megvalósítható dolgok elkészítésének módjába. Első alkalommal láthatunk oknyomozó bemutatót a Herman Ottó Múzeum Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársaival, melynek témája: Mit mesélhet nekünk a mecseki dinoszaurusz, a Komlosaurus carbonis lábnyoma? címmel. Az Év ősmaradványa 2019 nyertese a Komlosaurus, egy olyan dinoszaurusz, amelynek mindössze a lábnyomát ismerjük, abból viszont rengeteget, több százat. Csontjai a mai napig nem kerültek elő. Ennek ellenére a lábnyomok méretéből, egymáshoz viszonyított távolságából, a karmok jelenlétéből és más nyomokból ma már egészen sok mindent kiderítettek a paleontológusok arról az állatról, amely a nyomokat hátrahagyta.

– Külön előadáson mutatjuk be a Pécs-Vasason felfedezett és néhány napja elfogadott új ásványt, mely Koller Gábor ásványgyűjtőről, az ásvány felfedezőjéről, az ásványfesztivál rendszeres kiállítójáról a kollerit nevet kapta. Ezt a kristályszerkezeti és kémiai szempontból unikális ammónium-vas-szulfit ásványt hazai és osztrák kutatók együttes munkájával sikerült igazolni (közöttük vezető szerepet játszottak a múzeum és az egyetem munkatársai is). Ennek egy példányát fénymikroszkóp alatt bárki megtekintheti a rendezvényen – ismertette Fehér Béla, a Herman Ottó Múzeum ásványtárának vezetője.

Ingyenes ásványmeghatározás

Vasárnap ingyenes ásvány- és drágakő-meghatározást vehetnek igénybe az érdeklődők. Ennek során nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek határozzák meg a látogatók által bemutatott ásványokat, kőzeteket és drágaköveket. Tehát érdemes mindenkinek elhozni otthon őrzött, ismeretlen vagy bizonytalanul meghatározott ásványait, drágaköveit.

ÉM


Galenit az év ásványa

Az Év ásványa 2019 verseny nyertese a galenit (köbös PbS) lett. A verseny történetében ez az első ércásvány (olyan ásvány, melyből gazdaságosan fémet nyerhetünk ki), ennek kristályszerkezete egyébként megegyezik a vele együtt versenyzett kősó (köbös NaCl) szerkezetével. Úgy látszik, hogy az ásvány sötétszürke színe nem rémisztette el a szavazókat, valószínűleg mert erőteljes csillogása, erős fémfénye ellensúlyozza egyszínűségét. Kristályain többnyire a kocka forma uralkodik, ritkábban pedig az oktaéder. A galenit az ólom legfontosabb forrása az ember számára évezredek óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában