Helyi közélet

2019.03.04. 19:20

Együtt alkothatnak egy egészséges egészet Miskolcon

Miskolc - Egyszerre végzi mindkettőt, a test és a lélek karbantartását.

Miskolc - Egyszerre végzi mindkettőt, a test és a lélek karbantartását.

Nem képzelhető el harmónia a két fontos rész, a test és a lélek összhangja nélkül – osztja meg velünk hitvallását Tóth Judit személyi edző és mentálhigiénés szakember. Saját gyakorlatában a két szakterület ötvözésével végzi a munkát, egyformán fontosnak tartva a testi és a lelki karbantartást. Kevesen tudják, hogy a test edzése mellett legalább olyan fontos, hogy a lelki egészségünkre is „gyúrjunk”. Ha például nem tudunk feszültség nélkül a tükör elé állni, szembe nézni önmagunkkal – és ez meglehetősen gyakori –, hogyan várhatnánk el, hogy a külvilág olyannak fogadjon el minket amilyenek vagyunk – hangsúlyozza.

Mentálhigiénés edzéssel az egészséges lelki élet kialakítását segítjük elő, beleértve a mentálhigiénés betegségek megelőzését. A szakterület merít a szociológiából, a pedagógiából, a pszichológiából, az orvostudományból. Mindenkinek szüksége van legalább egy „feltérképezésre”, állapotának felmérésére hozzáértő segítséggel. A lelki, életvitelbeli problémák viszonylag könnyebben kezelhetőek, viszont ahol pszichés zavarok, betegségek lépnek fel, komoly szenvedést okozva, ott már a mentálhigiénés szakember is további pszichológusi, klinikai beavatkozást fog javasolni. A bajok jelentős része életkorhoz is köthető – ismerteti Tóth Judit.

Kiszámítható

A kamaszkor, életközepi válság, időskori problémák kiszámíthatóak. Azonban nem tervezhetők előre, nem kiszámíthatóak például a munkahelyi problémák vagy egy váratlan haláleset okozta pszichés terhelés. Korunk urbanizációs betegsége a stressz, amivel meg kell tanulnunk együttélni, negatív hatásait csökkenteni. Egy konkrét mentális probléma kezelése lehet pszichológus, klinikai szakember feladata, ám a mentálhigiénés tréninggel egy életszemléletet próbálunk közvetíteni, amellyel megelőzhetőek a lelki defektusok, a személyiséget, a látásmódot igyekszünk nyitottabbá, pozitívabbá tenni – fejti ki a személyi edző, mentálgigiénés szakember.

ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában