Helyi közélet

2019.03.22. 09:38

Egyetemisták a kormányhivatalban Miskolcon

Miskolc - Hetedik éve működik együtt a kormányhivatal és az egyetem a nyílt napokon.

Miskolc - Hetedik éve működik együtt a kormányhivatal és az egyetem a nyílt napokon.

Már több éve tartó hagyomány, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal nyílt napot tart egyetemisták részére, amelynek az idei időpontja csütörtökön volt. A programba ezúttal újszerű elemek is bekerültek, bővítve a lehetőséget, hogy bepillantást nyerjenek a hallgatók a hivatal munkájába.

Nemcsak általános ismeretekkel, hanem három szakterület bemutatásával is készültünk.” Demeter Ervin

Történelmi alapokon

A változatos programokkal persze nem csak azért mutatják be a Miskolci Egyetem hallgatóinak a kormányhivatal működését, hogy állampolgárokként ismerjék a működést, és hatékonyabban tudjanak saját ügyeikben eljárni. A cél az, hogy a hallgatók figyelmét felhívják a közszolgálati, a közigazgatási pályára.

Az együttműködés az egyetem és a kormányhivatal között hét éve indult el, az universitas kezdeményezésére. „Akkor önök még nem is voltak az egyetem hallgatói, amikor elindult ez az együttműködés, és azóta minden évben igyekszünk megszervezni. Idén pedig annyi újítást is tettünk, hogy nemcsak általános ismereteket kapnak, hanem három kiemelt szakterületet is megismerhetnek” – mondta a nap nyitórendezvényén a hivatal Csizmadia közi épületében Demeter Ervin megyei kormánymegbízott, aki köszöntötte a hallgatókat.

A kormányhivatalok kapcsán elmondta: 2011-ben alakultak a közigazgatás újjászervezése révén, és 2016-ra érte el a jelenlegi formáját, szervezeti struktúráját. A közigazgatási rendszer addig nem a történelmi gyökerekkel rendelkező megyékhez, hanem a kialakított regionális rendszerhez igazodott, amelynek a központja Egerben volt, de a kormányhivatalok létrehozása alatt visszatértek a hagyományos megyei rendszerhez. 2013-ban további szervezeti lépés volt a járások kialakítása a „járóföldek” mentén. Az volt a cél, hogy 25 kilométeren belül mindenki találjon egy fix pontot, egy kormányablakot, ahol intézkedni tud, vagy legalább elindítani az ügyét.

A kormánymegbízott köszöntője után dr. Gerőcs-Tóth Andrea, a megyei kormányhivatal főigazgatója igyekezett átfogóan bemutatni a munkájukat egy előadás keretében. Beszélt a mindennapi munkájukról, a szervezetrendszerről, de arra is kitért, hogy miként szokták kötetlenül együtt tölteni az időt.

Labor és környezetvédelem

A hatásköröket mind persze részletesen nem volt lehetősége bemutatni, így néhány szakterületet emelt ki, mint a fogyasztóvédelem, a gyámügy vagy éppen a munkavédelem. A számok kapcsán elmondta: egy kisvárosnyi munkatárssal, majd 2500 dolgozóval végzik a tevékenységüket, 119 telephelyen. 2018-ban 1.912.864 elintézett ügyet tudhatnak maguk mögött, miközben 1.886.023 ügyfél fordult meg náluk.

A főigazgató előadása után Nagy Tibor főosztályvezető beszélt a kormányablakról mint a modern közigazgatás ügyfélszolgálatáról, illetve Bubán Márton osztályvezető tartott előadást az információbiztonság szerepéről. Ezt követően levetítették az egyetemistáknak a kormányhivatal imázsfilmjét, majd megtekinthették a kormányablak buszát, és játékos kvízben vehettek részt értékes nyereményekért.

A program azonban csak ezen a helyszínen ért véget ezzel, ugyanis a délután folyamán három helyszínen is várták még a hallgatókat. Így a kormányhivatal népegészségügyi főosztályán a laboratóriumi munkába tekinthettek be, ahová elsősorban az egészségügyi kar diákjait várták. A hatósági főosztály bányászati osztályán szemléletes, interaktív előadásokkal mutatkoztak be elsősorban a műszaki földtudományi alapszak, illetve a bánya- és geotechnikai mérnök mesterszak hallgatóinak, de minden érdeklődő egyetemistának is. Míg a Miskolci Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán a környezetmérnök hallgatók számára voltak érdekesek elsősorban az elhangzó információk és a bemutatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában