Helyi közélet

2019.03.31. 13:13

A megtisztulás hetei igazi böjti ételekkel

Miskolc - A régi vallásos családok igen komolyan vették a nagyböjtöt és jól ismerték a böjtös ételek elkészítését.

Miskolc - A régi vallásos családok igen komolyan vették a nagyböjtöt és jól ismerték a böjtös ételek elkészítését.

Receptversenyünk egykori győztese, Karmanoczki Lászlóné apai részről ruszin és lengyel eredetű családból származik, ahol nagy szerepet játszott a keresztény vallásosság. Főzőtudását sajópetri születésű édesanyjától örökölte, és az otthoni hagyományokból adódóan repertoárjában sovány ételek is szerepelnek, hiszen görögkatolikus nagyszülei pontosan betartották a negyvennapos böjt előírásait.

– A vallásosság a korábbi generációk idejében szigorúbb volt, mint ma. Anyukám azt mesélte, hogy az ő édesanyja a húsvét előtti nagyböjtben kisúrolt minden lábost és fazekat, amiben addig főzött, és az ünnepig eltette. Annyira lényegesnek tartotta a böjti menü tisztaságát, hogy más, kevésbé használt edényekben készítette el az ételeket a különleges időszakban. Fontos megemlíteni, hogy nem kizárólag a hústól, de egyéb állati eredetű ételektől is tartózkodtak, tehát tojást, tejfölt, vajat és tejet sem fogyasztottak, és mindent olajjal készítettek. Azért, hogy mégse legyen teljesen ízetlen az egészen egyszerű menü, megpergelték, ami azt jelenti, hogy dinsztelt hagymát tettek bele és ettől kicsit lágyabb lett – fejtette ki Karmanoczki Lászlóné.

Méregtelenítés is

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy az életvitel megváltozásával mára egészen átalakultak a böjtölési szokások.

– A nagyszüleim számára a nagyböjt nyilvánvalóan a vallási előírások betartása miatt lehetett lényeges, de ma már tudjuk, hogy ez méregtelenítő kúra is egyben. Ők valószínűleg nem tudatosították magukban ezt, de az egészségükhöz biztosan hozzájárult, hogy ebben az időszakban a szervezetük megtisztult a húsok és a füstölt ételek megterhelő hatásától. Talán a kezdet kezdetén ez lehetett a böjt eredeti célja. Véleményem szerint erre utal az is, hogy más világvallásokban ugyanúgy előfordul ilyesmi. Persze mára oldódott a böjt jelentősége, mert manapság az emberek életvitelükből kifolyólag nem tudják megoldani, hogy szigorúan betartsák az előírásokat. Indokolt esetben lelki felajánlásokkal, több imával, jó cselekedetekkel lehet kiváltani az étkezési megkötéseket. Inkább csak heti két napra szorítkozik a húsmentesség, sőt a római katolikus egyházban helyenként egyedül péntekre. Bizonyos egészségügyi problémák, például cukorbetegség esetén pedig teljesen feloldják az előírásokat – osztotta meg a gyakorlott háziasszony.

Zöldségek és tészta

A gasztronómiai hagyományokat ápoló Karmanoczkiné Anikó elmagyarázta, hogy a gyakorlatban hogyan valósítható meg a böjtös étkezés.

– Nagyböjtben előírás szerint napi háromszor szabad étkezni és csak egyszer jóllakni, viszont a főétkezés ugyanúgy az ebéd marad. A sovány menü alapvetően zöldségekből és tésztából áll össze. Az egyes fogások nem sokban különböznek a megszokottól, csak kihagyjuk belőle a húst, a zsírt és a tejtermékeket. Kedvelt étel volt különösen nagypénteken a héjában sült krumpli olajjal vagy margarinnal és sózott, karikára vágott hagymával. Mi pedig előszeretettel fogyasztottunk nagyböjtben a kolbász nélküli káposztalevest vagy zöldséglevest, a nem zsíros bablevest és paprikamentes krumplis tésztát, amit különösen édesapám szeretett elkészíteni – sorolta a receptverseny győztese.

DA


Receptek

Böjtös káposztaleves

Hozzávalók

50 deka házi savanyú káposzta, 3 hámozott paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré, 1-2 aszalt paradicsom, 2-3 babérlevél, 1 fej kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál házi, őrölt csemegepaprika, 1 kávéskanál őrölt, füstölt csemegepaprika, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só és frissen őrölt bors

Elkészítés

Olajon rózsaszínre pirítunk egy fej apróra vágott hagymát, ezt nevezzük pergelésnek. Megfőzünk egy jó marék savanyú káposztát a levében, majd hozzáadjuk a hagymához és néhány percig együtt főzzük. Beletesszük a levesbe a babérlevelet, a fokhagymát, a kétféle paradicsomot vagy paradicsompürét, és megszórjuk a csemege- és a füstölt csemegepaprikával. Sózzuk, borsozzuk és vízzel hígítjuk az egészet, hogyha kevésbé akarjuk savanyúra. Bő fél óra alatt, közepes hőmérsékleten elkészül a leves.

Krumplis tészta paprika nélkül

Hozzávalók

1 fej közepes vöröshagyma, 5 közepes burgonya, 400 milliliter víz, 2 és fél kávéskanál fekete bors, 1 evőkanál vaj, másfél teáskanál só, 1 kávéskanál kurkuma, 400 ml teljes kiőrlésű, tojásmentes szélesmetélt

Elkészítés

Megpucoljuk a zöldségeket. Egy lábosban a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, tehát megpergeljük. Puhára főzzük az öt szem burgonyát és egy másik edényben kicsi vajjal és sóval a szélesmetéltet. A már üveges hagymára ráöntjük a vizet és az őrölt fekete borsot, és beletesszük a kifőzött tésztát. A krumplit villával összetörjük, beletesszük a kurkumát, elkeverjük a tésztával és megsózzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában