Helyi közélet

2019.02.15. 13:27

Országosan gyenge lett a matek

Miskolc - Megvannak a központi írásbelik országos összesítései. A matek átlaga 19,5 pont.

Miskolc - Megvannak a központi írásbelik országos összesítései. A matek átlaga 19,5 pont.

Az idei központi írásbeli felvételi után több szülő is panaszkodott lapunknak. Azt sérelmezték, hogy nagyon nehéz volt a matematika–feladatsor, a gyerekek sírva jöttek ki az írásbeliről, és teljes kudarcként élték meg a felvételit.

A jelenlegi helyzet az, hogy a matematika sokkal jobban szór, mint a magyar.

Mára megszülettek az írásbeli országos eredményei is. Kiderült, az idén valóban nem remekeltek a nyolcadikosok.

Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett előzetes adatokból megtudhatjuk, hogy a maximális 100 pontból átlagosan 49,5 pontot gyűjtöttek az általános iskolák végzősei. Idén is matematikából születtek gyengébb eredmények, az átlagpontszám az ötvenszázalékos eredményt sem érik el: a maximális 50 pontból átlagosan 19,5-öt kaptak a vizsgázók. Magyarból pedig 29,9 pont az átlag.

Nem sikerült

– Azt értem, hogy miért kell a felvételi tesztet írni, de azt nem, hogy miért kell ezt a gyerekeknek egy életre szóló kudarcként megélniük – fogalmazott az egyik nyolcadikos diák édesanyja. (Kérte, a nevét ne írjuk meg.) – A fiam kitűnő tanuló, járt a választott középiskolába felvételi előkészítőre, és matekból különtanárral is gyakorolt. A központi írásbeli mégsem sikerült neki. Véleményem szerint azt kellene kérdezni a gyerekektől, amit az iskolában tanultak, nem pedig rákényszeríteni a szülőket, hogy különórákért fizessenek a fura, versenyzőknek való feladatok miatt. A normál tananyagból álló feladatok is világosan megmutatnák, hogy ki milyen képességű és igyekvő – vélekedik az édesanya.

A jó eredményeket felmutató középiskolákban természetesen az írásbeli pontszámok is magasabbak lettek az átlagnál. A Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban Dudás Imre igazgatóhelyettestől megtudtuk, náluk a nyolcadikosok magyarból átlagosan 35 pontot értek el, matematikából pedig 29-et. Hozzátette: minden évben figyelik más megyénkbeli iskolák átlagpontszámát is, és addig nyugodtak, amíg látják, hogy az övék magasabb. Megjegyezte: bár a szülők taktikáznak, és az terjedt el, hogy ha a gyerek gyengébb iskolában írja meg a központi felvételit, akkor arra több pontot kap. Ez azonban nincs így, hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

Az írásbeli nehézségével kapcsolatban pedig elmondta: tökéletes feladatsort nagyon nehéz összeállítani. Talán segítene, ha előtte a feladatsort bemérnék, mert akkor még lehetne változtatni rajta, nehezebbé vagy könnyebbé tenni. Ezt viszont azért problémás kivitelezni, mert így a megoldandó példák valószínűleg nem maradnának titokban.

Harminc körül

– A jelenlegi helyzet az, hogy a matematika sokkal jobban szór, mint a magyar, így a matematika-írásbeli eredménye sokkal jobban befolyásolja a középiskolába való bejutást, mint a magyar. Tehát azt a diákot, aki nagyon jó matematikából, de gyenge magyarból, nagyobb eséllyel veszik fel, mint aki nagyon jó magyarból, de gyenge matekból. Az sem helyes közvélekedés, hogy a magyar teszt könnyebb, a matek pedig nehezebb. Mert lehetne magyarból is nehezebb, összetettebb feladatokat adni, matematikából pedig lehetne könnyebbeket. Véleményem szerint a megfelelő az lenne, ha az átlagpontszám mindkét tantárgy esetében 30 körül alakulna ki. Akkor a diákok sem éreznék úgy, hogy gyengén teljesítettek – magyarázta az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: az idei matematika-írásbeli is hasonló feladatokat tartalmazott, mint az elmúlt évek tesztjei, csak egy-két nehezebb példa került bele. Azt azonban a feladatsor összeállítóinak igen nehéz megállapítaniuk, hogy a gyerekek számára vajon melyik feladat lesz nehéz vagy könnyű.


[related-post post_id="4125056"]

[related-post post_id = "4123645"]

[related-post post_id = "4122501"]

[related-post post_id="4116674"]

[related-post post_id="4114232"]

[related-post post_id="4115070"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában