Helyi közélet

2019.02.07. 09:02

ITM: megmaradnak a vasúti szárnyvonalak

Miskolc - Kacsának nevezte a szaktárca az esetleges vasúti vonalbezárásokkal kapcsolatos híreket.

Miskolc - Kacsának nevezte a szaktárca az esetleges vasúti vonalbezárásokkal kapcsolatos híreket.

Tizennégy vasúti szárnyvonal esetleges bezárásáról szóló hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban. A témával először a Népszava foglalkozott, értesüléseik szerint a vonalszakaszok megszüntetésének előkészítését jelzi az is, hogy Fónagy János államtitkár irányításával már javában tart a párhuzamosságokat csökkenteni hivatott egységes országos vasúti- és buszmenetrend létrehozása.

Tizennégy szárnyvonal

Az információk szerint összesen tizennégy szárnyvonalat zárnának be és váltanák ki az ott közlekedő vonatokat autóbuszokkal. Ebből kettő – a Nyékládháza–Tiszaújváros és a Hidasnémeti–Szerencs közti vasúti szakasz – Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is érintené.

A hírekkel kapcsolatban az Információs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) érdeklődtünk, ahol lapunknak leszögezték: vasúti mellékvonalak bezárása nincs sem napirenden, sem tervben, álláspontjuk szerint csupán kampánylufiról van szó.

– A kormány a vonatközlekedés versenyhelyzetét az utasok igényeihez igazodva folyamatos pályafejlesztésekkel, járműbeszerzésekkel, vasúti digitalizációval erősíti. A közlekedésért felelős minisztérium 2010 óta változatlan elvi alapvetése, hogy a közösségi közlekedés gerincét a vasút adja, amely a mobilitási igények első számú kiszolgálójaként erősíti a vidék lakosságmegtartó képességét. Ennek megfelelően nincs semmiféle döntés vagy szándék a vasúti mellékvonalak bezárására – közölte Arzt Gergely, az ITM Kommunikációs Főosztály osztályvezető.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4131782"]

[related-post post_id="4121346"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában