Helyi közélet

2019.02.20. 10:04

Friss levegőre kevésbé számítsunk a napokban

Miskolc - Füstködriadót rendelt el a miskolci önkormányzat kedden.

Miskolc - Füstködriadót rendelt el a miskolci önkormányzat kedden.

A szállópor-koncentráció 22, illetve 15 százalékkal lépte túl a riasztási küszöbértéket, ezért Miskolc önkormányzata elrendelte a füstködriadó riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség javulása nem várható.

A szálló por mértéke vasárnapi mérési adatok alapján a Búza térnél 22, az Alföldi úton pedig 15 százalékkal túllépte a küszöbértéket a borsodi megyeszékhelyen, ezért riasztás lépett életbe. Ez idő alatt tilos bármilyen nyílt téri égetés, különösen az avaré és a kerti hulladéké. A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért kerülendő a szabadban való sportolás és hosszabb tartózkodás – adta tudtul közleményében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Szélfogó magas házak

A kialakult helyzet okáról F. Nagy Zsuzsannát, a Zöld Kapcsolat Egyesület munkatársát kérdeztük.

– Városunk földrajzi elhelyezkedéséből következik, hogy fokozottabban kitett a levegőszennyezés okozta veszélyeknek. A világ nagyvárosai közül a lengyelországi Rybnikhez, Brüsszelhez és Párizshoz hasonlítható a jelenlegi miskolci helyzet. A Sajó-völgye nem tud kiszellőzni, több olyan magas épület található benne, amely megakadályozza a légáramlást. Ráadásul az emberek egyre szegényebbek a régiónkban, és a gázról fokozatosan visszatérnek a fafűtésre, még rosszabb esetben a lignit tüzelésre, de vannak, akik a hulladék és ruha ­égetésével vészelik át a hideg éjszakákat – magyarázta a szakember.

Több zöld és locsolás

A város környezetvédelmi és klímavédelmi programmal egyaránt rendelkezik.

– Az említett problémákat megelőzéssel lehetne enyhíteni, ahogy Miskolc klímavédelmi programjában is megfogalmazódott. Az intézkedéseket azonban következetesen végre kellene hajtani. Sokat lendítene a helyzeten például, hogyha a belvárosból kitelepítenék a benzin­állomásokat és növekedne a zöldterületek száma, ami megköti a port, illetve rendszeresen takarítanák az utakat és locsolnának. Az avar kezelésére környezetvédelmi szempontból a helyi, illetve házi komposztálás lenne a legoptimálisabb, mert azt nem szükséges bezsákolni és elszállítani – fejtette ki F. Nagy Zsuzsanna.

A szmog problémája Sajószentpétert és Putnokot is gyakran érinti. Helyi lakosként magunk is megtehetünk néhány óvintézkedést.

Szárítsuk ki a fát!

– Lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk a legtisztább fűtőanyagot használni. A füstködriadó alatt ne járjunk személygépkocsival, különösen dízelüzeművel. Ha egy mód van rá 11 és 13 óra között szellőztessünk. Betegek, idősek és gyerekek pedig, ha tehetik, ne sétáljanak reggel és délután 4-5 óra után, mert a porrészecskék nagy mennyiségű belégzése légúti megbetegedésekhez vezet – hangsúlyozta a tanácsadó.

ÉM-DA


[related-post post_id="4124785"]

[related-post post_id="4123785"]

[related-post post_id="4116170"]

[related-post post_id="4105669"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában